Чудите се в какво да инвестирате?

Когато мислите в какво да инвестирате, първите въпроси, които трябва да си зададете, е какъв е времевият ви хоризонт и какви са целите ви, както и какъв е рисковият ви профил (склонността ви към риск). После трябва да обмислите и прецените различните инвестиционни алтернативи – какви са плюсовете и минусите на всяка една от тях, за да можете да определите коя в най-голяма степен ви приляга. За обикновените хора инвестиционните алтернативи са относително ограничени – те могат да бъдат сведени в три основни направления – депозити, акции или имоти. Традиционно на шест месеца поглеждаме към плюсовете и минусите на всяка една от трите инвестиционни алтернативи в условията на променяща се обстановка. А определено е налице сериозна промяна през последните шест месеца, предопределена основно от законовите промени, свързани със собствеността на земеделска земя и планираните пенсионни реформи, които сериозно натежаха над фондовия пазар. По направление на депозитите пък наблюдаваме значително понижение на лихвите след пренасочването на средствата от КТБ към останалите банки в страната.

1. Инвестиции в акции

Този път ще започнем с инвестицонната алтернатива – фондова борса. Както вече споменахме, родният пазар попадна под сериозния натиск на законодателни промени, инициирали отлив на интерес от водещите пазарни участници в лицето на пенсионните фондове. На пазара нарастна несигурността, която е най-големият враг на инвеститорите. Налице са възможности за прекратяване на дейност от някои водещи за пазара компании, ако не бъдат направени законодателни промени, които да извадят публичните дружества от списъка на субектите, които ще подлежат на глоба съгласно новия закон за собственост на земеделска земя. Допълнително ситуацията се влошава от техническата картина при индекса на сините чипове SOFIX, който преодоля ключово ниво на подкрепа при 487 пункта и това може да отвори пътя му за по-нататъшно понижение. Предстои и един от най-лошите в исторически аспект месеци в годината – март, със средно понижение на индекса от 2.5% през последните четиринадесет години. Погледнато от друга страна и следвайки съвета на Бъфет „бъди алчен, когато другите ги е страх“, понижението на SOFIX с близо 23% от април миналата година може и да предоставя добри инвестиционни перспективи пред инвеститорите. Това може да бъде потвърдено до голяма степен от евентуални добри консолидирани отечети от дружествата в края на този месец. Спадът на БФБ става реалност в условията на нови рекордни стойности за водещите индекси по света, което може да предостави добър „догонващ потенциал“ на родния пазар в бъдеще. За това обаче определено ще са необходими законови промени и повече яснота в насока на пенсионната реформа.

2. Депозити

Въпреки случилото се с КТБ през изминалата година, депозитите продължават да са най-популярна форма на спестявания за българите. Общата стойност на депозитите у нас достигна рекордните 41 млрд. лв. Общо 41 672 българи имат депозити за суми над 100 хил. лв. Понижението на лихвите по депозитите обаче е трайна тенденция през последната година. От лихви по спестяванията си българите са спечелили 952 млн. лв. през 2014 година спрямо 1.369 млрд. лв. година по-рано. Най-добрите депозитни предложения към днешна дата започват от около 3.4%, което е с над два процентни пункта по-ниско, в сравнение с преди година. Специалистите прогнозират по-нататъшно понижение на лихвите, което допълнително влошава перспективите пред тази инвестиционна алтернатива. Едва ли обаче ще станем свидетели на промяна на това депозитите да останат най-популярната форма на спестявания.

3. Имоти

Извън депозитите, инвестициите в имоти като че ли са най-близки и разбираеми за българите. Това се доказа и от активизирането в сектора след връщането на депозитите от КТБ през декември. Добрите новини тук идват по няколко направления. На първо място, понижението в нивата на лихвите по депозитите съдейства за по-нататъшния спад на лихвите при ипотечните кредити. Нивата на лихвите по кредитите са най-ниски от близо 8-9 години насам. Нещо повече, достъпността на имотите е най-голяма в момента за последните 10-ина години, което благоприятства подобна инвестиция. Висока е и доходността от наемите, което е основното преимущество на този род инвестиция, доколкото не може да се разчита само на капиталова печалба от повишаване в цената на имота.Над 6% е доходността от наеми на всички типове имоти в София (едностайни, двустайни, тристайни, многостайни и мезонети), като достига близо 9% при най-малките – едностайните. Подобна е доходността и в останалите водещи градове на страната, като Пловдив и Варна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *