Чужденци броят 500 лв. за наш работник

36 часа учене за професия родител, предлага Масларова

СОФИЯ. Чужденци ще броят по 500 лева на Агенцията по заетостта, ако им намери подходящ работник. Това е предвидено в постановление за тарифите при посреднически услуги, което кабинетът ще приеме днес. Идеята е на социалния министър Емилия Масларова.

Проектът предвижда чуждестранните работодатели да плащат еднократно 1500 лв. при сключване на договор с посредническата агенция. След това за всеки сключен договор с подходящ работник, намерен от агенцията, те ще й плащат за „услугата“ по 500 лв.

36 часа курс пък ще трябва да минат хората, които желаят да станат професионални родители. Това предвижда наредбата за подбор на приемни семейства, която правителството ще обсъди на днешното си заседание. Социалните служби, общините и неправителствени организации ще подбират кандидатите за приемни родители. След курса те ще държат изпит при социален работник. Над 1000 лева месечно ще са доходите на одобрените професионални родители, ако те вземат три деца за отглеждане. От Нова година държавата дава по 226 лв. за едно дете, още 252 за второто и още 270 за третото. Освен тази заплата има и помощ за всяко хлапе. Тя е 165 лева за малчуган до 7 г., 192 за дете от 7 до 14 г. и 220 за тийнейджър от 14 до 18 г. Около 100 се очаква да са кандидатите за професионални родители. Не е задължително те да са семейни. В момента приемните семейства у нас са около 50. Те не получават заплата, а само помощ за отглеждане на дете.

Антоанета Петева

Владимир Йончев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *