Чужденци са направили 23% от покупките на имоти през 2005 г.

Чужди инвеститори са извършили 23 на сто от сделките с недвижими имоти през 2005 г., в сравнение с 18 на сто през 2004 г., сочи информация на Национално Сдружение “Недвижими имоти”, цитирана от International Heralnd Tribune (IHT).

Около 220 хил. сделки са регистрирани на пазара през изминалата година.

Изданието коментира, че цените ще продължат да се покачват, но не може да се предвиди с колко и до кога.

Според него в България е имало 12 поредни години на увеличение на цените, като за миналата година ръстът на средната продажна цена на кв. м жилищна площ е бил 36,6 на сто.

Въпреки това цените в София в момента са около 600 евро на кв м, което е значително по-малко от тези в Централна Европа, коментира изданието. Средната цена в Братислава е 750 евро, в Букурещ – 850 евро, а в Прага 1 500 евро на кв. м.

“Не мисля, че такъв ръст може да бъде резултат само от чужди инвеститори”, казва Милан Катри, икономист от Кралския институт на лицензираните оценители на недвижими имоти в Лондон (RICS), цитиран от IHT. “Движещата сила е ръстът на вътрешния пазар”, добавя той.

Според съобщението очакванията за повишение в цената на строителство, продажните цени и доходите създават усещане сред местни и чужди инвеститори от необходимостта да се действа бързо.

IHT цитира Деян Кавръков, партньор в Equest Partners Limited, който казва, че около две трети от качествените имоти, които се продават в момента, са ново строителство. Това се дължи и на факта, че в дадени случаи цената на основния ремонт на старо жилище може дори да надмине стойността на новото.

Подчертава се, че докато правата на собствениците са добре защитени, положението с обществените площи и пространството около имотите е хаотично и концепцията на градоустройството е все още нова.

В начален етап на развитие е и пазарът на наемите, което има връзка с високото ниво на собственост – над 90%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *