Чуждестранните инвестиции в България са по-малко от изтеглените капитали

За първи път от началото на кризата изтеглянето на капитали от България надхвърли вложенията на чуждите инвеститори. Според предварителните данни на БНБ за преките чуждестранни инвестиции през първото тримесечие има отлив на 21.9 млн. евро (0.1% от БВП).
Възможно е на по-късен етап цифрата да претърпи корекция. За същия период на миналата година в България са постъпили 926 млн. евро, или 2.7% от БВП.
От края на 2008 г., когато и в страната започна да се усеща ясно ефектът от световната финансова криза, е имало случаи балансът за отделни месеци да е отрицателен, но за първи път цяло тримесечие е на червено.
В случая изтеглянето на чужди вложения през март (-168.8 млн. евро) изтрива малките излишъци от първите два месеца на годината.

По-детайлната разбивка на информацията от БНБ показва, че през първите три месеца на годината няма никакво движение по перото „сливания и придобивания“, което означава, че нито един чужд инвеститор не е придобил дял над 10% в българско предприятие или не е паднал под този дял чрез продажби на свои инвестиции у нас, допълва изданието.

Отрицателната стойност на преките чуждестранни инвестиции означава и че дефицитът по текущата сметка на платежния баланс, въпреки че намалява, вече не се покрива чрез привличането на капитали.
В годините на икономически растеж преди кризата именно бумът на чуждите инвестиции компенсираше увеличаващата се ножица между вътрешното търсене на вносни стоки и услуги и способността на българската икономика да се конкурира ефективно на външните пазари чрез износа.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *