Чуждите инвестиции в Китай бележат спад от над 26%

Инвестициите от чужбина в Китай са се свили с 26,2 на сто на годишна база през януари и февруари, показват официалните данни на правителството. Причината за понижението на потока от инвестиции е глобалната рецесия, която е направила трудно набирането на големи количества капитал.
Причината за разглеждането на инвестициите, чиято обща стойност възлиза на 13,3 млрд. долара, през януари и февруари като един период е посрещането на Лунната нова година. Миналата година тя се падна през февруари, а тази – през януари месец и поради тази причина чрез съвкупното разглеждане на резултатите може да се направят по-адекватни изводи.
През цялата 2008 година чуждите инвестиции в Китай възлязоха на 92,4 млрд. долара, което е с 23,6 на сто повече от привлечените през 2007 година средства. Притокът на външни капитали е сред основните фактори, които водят до увеличаване на валутните резерви на централната банка.
В момент, когато притокът на инвестиции отвън се забавя, Китай смята да инвестира средства в чужбина. От изявление на говорителя на икономическото ведомство на страната става ясно, че „в настоящата ситуация увеличаването на обмена на инвестиции с някои държави е важна мярка за стимулиране на глобалната икономика“, предава ВВС.
Поради тази причина Китай ще изпрати бизнес мисии в чужбина, които да потърсят възможности за инвестиране. До момента правителството е подписало споразумения за инвестиране на над 13 млрд. долара във Великобритания, Германия, Швейцария и Испания.
Инвестиции се планират още в Русия, Венецуела и Бразилия, които са богати на енергийни източници и ресурси.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *