Чуждите инвестиции са едва 120 млн. евро към май

Преките чуждестранни инвестиции в България за първите пет месеца от годината са с 406 млн. евро под вложенията от същия период на 2016 г.

Това показват предварителните данни на Българската народна банка (БНБ). За май числото е минус от 6.2 млн. евро, като основната причина за спада е намаление от 11 млн. евро по линия на дяловия капитал. Така към май общата сума на чуждестранните вложения е едва 119.8 млн. евро.

Числото не е стряскащо, защото традиционно се актуализира нагоре, най-често с данни за реинвестирана печалба. Освен това в страната имаше политическа нестабилност заради изборите, което може да е отложило решения за инвестиции. Тази година има и два големи минуса общо за около 300 млн. евро. Първият е голям заем, изплатен към компанията майка през март. Най-вероятно, като се съди към кои държави е плащането, става въпрос за „Аурубис България“. Реално средствата са вложени в нови мощности, които произвеждат допълнителен продукт, най-вече за износ. Голям отлив на дялов капитал има и към Унгария, като най-голям инвеститор от тази страна е OTP, собственик на ДСК. Ако ги нямаше тези отчетени отливи, инвестициите биха били съпоставими на миналогодишните.

Общо за първите пет месеца от началото на годината най-голям вложител в българската икономика е Холандия. Страната е с по-либерален данъчен режим и често зад инвестициите от нея стоят български капитали или от други държави извън ЕС. За периода януари – май 2017 г. нетно оттам са дошли вложения за 147.3 млн. евро. Следва Швейцария с общо 101.3 млн. евро, от които 100.6 млн. евро са под формата на дългови инструменти.

Дългосрочният интерес спада

Разбивката на БНБ по вид инвестиция сочи, че дяловият капитал излиза на минус за периода януари – май. Свиването е натрупано основно през първите три месеца, докато през април показателят излезе на плюс, макар и с малко. През май обаче отново е отчетен спад, който допълнително увеличи отрицателната сума до 120.8 млн. евро. За сравнение, година по-рано показателят е бил на плюс – със 118 млн. евро. Новината е лоша, тъй като инвестициите в дялов капитал се приемат за проява на дългосрочен интерес на чуждестранните компании към местната икономика. Данните обаче ще бъдат ревизирани съвсем скоро, тъй като отчетността е на тримесечна база, а промяната в повечето случаи е в посока нагоре.

Реинвестираната печалба е основното перо, което извежда преките инвестиции на плюс към май. Това е частта от нетния финансов резултат на българските подразделения, която външните вложители оставят в страната, вместо да се изтегля като дивидент. Сумата на вложенията е 202.2 млн. евро, което е едва 68.5% от отчетеното ниво през същия период на миналата година. На пръв поглед излиза, че интересът на инвеститорите към развитие на местния бизнес намалява. Има една особеност обаче – в сумата от тази година влизат единствено първите три месеца, докато за април и май показателят излиза на нула засега. Причината за разминаването е в отчетността на данните – след преизчисленията на БНБ разликата ще се свие, тъй като числата идват от отчетите на компаниите, които се публикуват на тримесечна и годишна база. А решението за разпределение на печалбата традиционно се взима към средата на годината.

Друг показател на краткосрочните инвеститорски интереси – дълговите инструменти, е на положителна територия за месеца и за периода януари – май, макар и с малко. За първите пет месеца на 2017 г. чуждите компании са предоставили средства на обща стойност 38.4 млн. евро на дъщерните си дружества в страната, което е близо три пъти по-малка сума от отчетената година по-рано. Постъпленията обаче имат ограничено значение, тъй като се използват основно за модернизация и други плащания.

Текущата сметка е на плюс

Търговското салдо към май 2017 г. е отрицателно в размер на 1.1 млрд. евро и се формира от по-високия внос на стоки (11.3 млрд. евро) спрямо износа (10.2 млрд. евро). За сравнение, през същия период на миналата година стойността отново бе в червена територия в размер на 708.8 млн. евро, информира в. Капитал. Нетните постъпления от услуги и доходи обаче успяват да изведат текущата сметка на положителна територия, макар и с малка сума – 79.1 млн. евро към май при 131.2 млн. евро през същия период на 2016 г.

 

 

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *