Чужди компании искат да строят магистралата „Русе-Велико Търново“

Сред желаещите да построят магистралата между Русе и Велико Търново има и няколко чуждестранни компании. Това става ясно от отворените днес оферти за конкурса, обявен от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Преобладаващо интерес към поръчката са проявили български фирми, но има и консорциуми, в които са се включили дружества от Англия, Франция, Полша и Италия и техни клонове у нас.

Общото количество на подадените оферти е 11. След като ги разгледат, от АПИ ще обявят и победителя. Задачата му ще бъде да проучи възможните технически решения и изработи идеен проект за АМ „Русе-Велико Търново“.

Избраната компания ще е длъжна да представи минимум три варианта за реализация на трасето по нов терен, който да не дублира съществуващия път между двата града. Ще трябва да се оценяват и социално-икономическите последици от реализирането на проекта, както и мерките за ограничаване на въздействието на новата магистрала върху околната среда. Трасето ще започва от „Дунав мост“ и ще приключва в близост до търновското село Соколово.

Победителят в конкурса ще има на разположение 4 месеца да се справи с възложената му задача. Индикативната стойност на поръчката е 1.25 млн. лв. без ДДС. Основен критерий за избора на изпълнител ще бъде икономически най-изгодната оферта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *