Шансът за Европа е четвъртото поколение АЕЦ

АЕЦ „Козлодуй“ свети червено
16 юни 2009 / News.dir.bg
Шансът за ядрената енергия в Европа е в четвърто поколение ядрени централи, заяви Ерве Бернар, заместник-директор на френския Комисариат за ядрена енергия (CEA), предаде БГНЕС.
Бернар каза това по време на дискусия за модерните технологии в енергетиката, която се състоя в София.
„Сигурността на атомните централи от второ поколение е по-малка от тези на четвъртото поколение“, така той отговори на въпрос на БГНЕС, какъв е шансът за АЕЦ „Козлодуй“ в Европа. До 2020 г. Франция ще произведе прототип на четвъртото поколение ядрени реактори, които ще са бъдещето на безопасните ядрени централи, подчерта френския експерт. Според него ключът в ядрената енергия остава нейната безопасност.
Бернар коментира новия проект за ядрена централа в Белене и високата цена на електроенергията от все още непостроената централа. Той заяви, че цената на енергията се формира в голяма степен от първоначалните инвестиции и само в малък процент тя включва разходите по съхранение на краткосрочното и дългосрочно складиране на ядрените отпадъци. Той даде за пример алтернативните източници на енергия, като ветрогенератори и слънчевата енергия, както и сгради, които имат минимален разход на енергия, като противодействие на замърсяването в глобален мащаб. В тази посока Франция залага на намаляването до 20 % на замърсяването с въглероден двуокис, основно в транспорта.
Според председателя на БАН Николай Съботинов в България само 0.5 % от енергията се произвежда от ветрогенератори и слънчеви централи.
Проблемът със съхранението и обработката на ядреното гориво остава голям, като във Франция има само едно място за съхранение на дългосрочни ядрени отпадъци, заключи експертът от френския Комисариат за ядрена енергия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *