Швейцария дава 20 млн. франка за обезвреждане на негодни български пестидици

Швейцария дава 20 милиона франка за обезвреждането на негодни за употреба български пестидици. И това е само един от 130-те проекта, в рамките на които се отпуска швейцарската помощ – по линия на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. В навечерието на решението за отпускане на още 1 милиард франка за проекти в Източна Европа, донорите решават да проверят как се развиват дейностите им в България и в частност един от тях – този за ликвидиране на трупаните от десетилетия пестициди.

В предаването си „10 преди 10“ швейцарската телевизия SRF запознава зрителите си с българския проблем с пестицидите – и го нарича „мръсната тайна на българското селско стопанство“. В 215 склада в страната се съхраняват над 4000 тона стари пестициди – силно отровни вещества, някои от които са забранени. Работници, облечени в специални защитни дрехи, пълнят пестицидите (най-вече съветско производство) във варели и ги подготвят за транспортиране към Швейцария.

„Това е стар проблем на страната ни“, казва ръководителят на проекта от българска страна Георги Марков. И посочва, че срокът за ползването на пестицидите е изтекъл отдавна, тъй като повечето са произведени преди 1990 година.

Ръководитeлят на проекта от швейцарска страна Ролан Питон на свой ред обяснява защо Швейцария дава пари тъкмо за този проект:  „Много от хранилищата са в лошо състояние, съществува риск след време отровите да проникнат в почвата или във водата, а това е опасно за хората и за околната среда. Затова решихме заедно с България да потърсим решение за този проблем и да унищожим пестицидите в съответствие с най-високите международни стандарти“.

Швейцария поема 85% от разходите за реализация на проекта, останалите 15% покрива България. Но швейцарските пари започват да текат едва във финалната фаза – след като опакованите пестициди бъдат откарани в Швейцария, за да бъдат изгорени в съответствие с правилата в специална инсталация. А за да няма никакво отклонение от нормите, швейцарците са наели външна холандска фирма, която да контролира в България всяка стъпка от процеса и да не допуска никакви измами или корупция.

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *