Швейцария е с най-добрата пенсионна система в света, България е на 65-то място

Международната изследователска група Natixis публикува ежегодната класация Global Retirement Index 2015, която анализира стандарта на живот и пенсионните обезпечения в 150 страни по света.
В своето изследване Natixis анализира 20 различни показателя в областта на здравеопазването, благополучието, качеството на живот и материалното благополучие, които влияят върху системата за пенсионни обезпечения в отделните страни. Класацията се основава и на изследванията на други организации, сред които са Световната банка, Световната служба по здравеопазването и Организацията на обединените нации, които измерват нивото на удовлетвореност на хората.
Първите места в рейтинга са доминирани от страните в Западна Европа. Най-добри пенсии от всички страни в света получават възрастните хора в Швейцария. Оказва се, че тази страна има най-добрата система за пенсионно обезпечение в света и вече трета поредна година заема първото място в класацията.
Веднага след Швейцария се нареждат Норвегия, Австралия, Исландия и Нидерландия. В първата десятка влизат Швеция, Дания, Австрия, Германия и Нова Зеландия.
През тази година Словения минава с една позиция по-надолу и се оказва в първата двайсетица на страните с най-добра пенсионна система, веднага след Съединените американски щати и Франция. Сред „новите” държави – членове на Европейския съюз, преди Словения се радежда само Република Чехия, която заема 15-то място.
Русия се намира на 50-то място, България заева 65-та позиция, Сърбия – 93-то място, а Македония – 116-то място.

На опашката на списъка, очаквано, се нареждат африканските държави. На последно място от всички 150 страни е Того. В последната десетица също така са класирани Централно-Африканската република, Демократическа република Конго, Коморските острови и Лесото. Всички тези страни са с висок праг на бедността, лошо развити системи за обществено здравеопазване и практически без схеми за получаване на пенсии.
Групировката Natixis, чиято изследователска група провежда ежегодното изследване за пенсионните системи, е голяма инвестиционна банка с главни офиси в Париж и Бостън.

Финансовата институция управлява около 900 милиарда щатски долара активи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *