Швейцария иска гаранции за парите, отпуснати за България

България трябва да докаже, че парите нямат да изчезнат по корупционни канали, пише Нойе Цюрхер Цайтунг в статия по повод намеренията на Швейцария да инвестира 257 млн. швейцарски франка в новите страни-членки на ЕС.
Понастоящем в Швейцария се дискутира особено разгорещено, дали да се разшири свободата на придвижване за български и румънски граждани, се отбелязва в началото на публикацията. На заден план остава обаче друга важна тема – а именно обичайният швейцарски принос за страните, които наскоро са се присъединили към ЕС. Финансови помощи в размер на 257 млн. швейцарски франка са обещани на България и Румъния.
Парите ще се инвестират в конкретни проекти, казва Адриан Золбергер от швейцарското бюро по въпросите на интеграцията. Догодина се очаква Долната камара на швейцарския парламент да внесе съответен законопроект, четем по-нататък в статията. В Швейцария все още обаче не е възникнала обществена дискусия по въпроса с финансирането, коментира изданието.
Европейският съюз вече има опит. През юли тази година Комисията блокира средства за България заради недостатъчните усилия в борбата срещу корупцията и организираната престъпност. Според еврокомисарят по регионалната политика Хюбнер понастоящем ЕС е спрял изплащането на средства в размер от 140 млн. евро. При редовната проверка на напредъка в двете нови страни-членки са установени недостатъци, което е довело да въвеждане на санкциите, казва Хюбнер пред швейцарското издание.
„Нуждаем се от обещанието на България, че няма да има нередности по програмите ни за помощ и че средствата няма да изчезнат по корупционни канали.“ Европейските санкции ще останат в сила, докато България не въведе съответни корекции, четем по-нататък в статията.
Данута Хюбнер е оптимистично настроена. Според нея България ще успее да намери решение на проблема. През последните седмици са направени големи усилия в тази насока, казва еврокомисарката пред изданието. Швейцарските инвестиции съдържат контролни механизми, чиято цел е да се избегнат злоупотреби, казва Адриан Золбергер от бюрото по въпросите на интеграцията. Мониторингът започва от проверката на системата за раздаване на обществени поръчки. По време на проекта се пишат подробни доклади, редовно ще се правят одити. „Ако възникне подозрение за злоупотреба, средствата по проектите могат да бъдат спрени или дори да се поиска връщането им“, заключава Золбергер.
Източник: БГНЕС/profit.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *