Швейцария иска да узакони сивите авоари

След като стана обект на ожесточени нападки заради банковата си тайна, Швейцария иска да узакони недекларираните чуждестранни авоари в нейни банки като част от усилията си да адаптира финансовия си сектор към новите международни изисквания. Това съобщи швейцарското министерство на финансите в комюнике, цитирано от Франс прес.
В същото време конфедерацията иска да продължи да защитава личните права на клиентите, се казва в съобщението.
Берн „отказва да бъдат влагани в швейцарски сметки недекларирани авоари от други страни и ще изработи различни решения за предотвратяване притока на нови недекларирани авоари в страната“, уточни министерството.
През март 2009 година Швейцария смекчи условията за банковата си тайна, но от повече от година е обект на ожесточени критики заради липсата на прозрачност в банковия сектор. Страната бе разтърсена и от случая с откраднатите данни от банка HSBC в Женева и появата в Германия на диск, съдържащ информации от Швейцария.
Адаптирането на финансовия сектор в Швейцария е огромно предизвикателство за страната, която през 2008 година управляваше чуждестранни активи за около 2 трилиона швейцарски франка.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *