Швейцария – новият Китай на валутните пазари

Швейцарската национална банка е изкупила десетки милиарди евро през май и юни, когато кризата в еврозоната се влоши за пореден път, подкрепяйки франка в качеството му на европейска резервна валута.
През септември миналата година SNB обяви, че няма да допусне швейцарският франк да се търгува над нивото 1.20 срещу еврото, за да защити компаниите износители.
Следването на тази политика доведе до поредица интервенции и до увеличаване на швейцарските резерви в чуждестранна валута с повече от 40 на сто от началото на годината, до 375 млрд. долара. Така страната вече има шестите по големина валутни резерви в света, след Китай, Япония, Саудитска Арабия, Русия и Тайван.
В същото време делът на еврото в швейцарския валутен резерв е нараснал само през второто тримесечие на годината от 51 на сто на 60 на сто. Тоест SNB е купувала евро за средно 3 млрд. швейцарски франка на ден през въпросните 3 месеца, упражнявайки сериозен натиск върху Forex пазара.
Смята се, че SNB е отчасти отговорна за последните движения на основните валути и с действията си оказва влияние и по кросовете на еврото с валути като австралийския долар и шведската крона.
SNB продава част от своите евро, за валути на страни, които имат по-малко значение за швейцарския износ. Така шведската крона удари 12-годишен връх срещу еврото през последните дни, а австралийският долар се движи близо до рекордни нива спрямо единната валута.

 Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *