Швейцария отваря трудовия си пазар за българи и румънци

Швейцарските избиратели одобриха на референдума с голямо мнозинство споразумението с ЕС, позволяващо на граждани от Съюза да живеят и работят в Швейцария, съобщиха осведомителните агенции.

Официалните данни сочат, че 59,6 на сто от швейцарците са гласували за обновяване на съществуващото досега споразумение с ЕС, който вече обхваща и новите му членки България и Румъния. Съгласно споразумението гражданите на Швейцария също имат правото да живеят и работят в страни от ЕС.

Поддръжниците на разширеното споразумение са 1 517 516, а „против“ са гласували 1 027 644 избиратели. В 22 от 26-те кантона в Швейцария мнозинството от гласоподаватели са отговорили с „да“ на референдума. Против обновения договор за имиграцията с ЕС са се обявили три малки немскоезични кантона и италианскоезичният Тичино.

Противниците на имиграцията в Швейцария предизвикаха обявяването на референдум, който според законодателството на алпийската страна постави по въпрос плановете на правителството да обнови влезлия в сила през 2002 г. договор с ЕС, припомнят информационните агенции.

Популистката Швейцарска народна партия (ШНП), която има най-много места в конфедералния парламент, призоваваше за отрицателен вот. Антиимигрантската кампания на ШНП включваше разпространяването на постери, на които бяха изобразени три зловещи гарвана, кълвящи географската карта на Швейцария.

Влизането в сила на разширяването на споразумението за свободно движение на работна ръка от новоприсъединилите се страни членки на ЕС България и Румъния може да стане най-рано от първи април тази година, предаде Суисинфо

“Горда съм, че съм швейцарка. Това е единствената европейска държава, която дава своето мнение по този начин. Швейцарците не се поддадоха на страха и останаха рационални,” заяви външният министър Мишлин Калми-Рей.

“Това е ключово споразумение в отношенията между страните на ЕС и Швейцария”, каза председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, който на свой ред приветства положителния вот швейцарците. “Уверен съм, че отличните ни отношения ще станат още по-добри,” добави той.

Чешкото председателството на Европейския съюз приветства резултатите от днешния референдум в Швейцария. Председателството приветства резултатите от референдума в Конфедерация Швейцария на 8 февруари за разширяване Споразумението за свободно движение на хора с Европейския съюз, което вече обхваща България и Румъния, се посочва в разпространена в Брюксел декларация на председателството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *