Швейцария отказа да предаде на САЩ данни за клиенти на UBS

Швейцария отклони искането на САЩ, които настояват най-голямата швейцарска банка UBS да предаде данните за 52 хил. американски клиенти, съобщава швейцарският вестник Berner Zeitung, цитирайки Министъра на правосъдието на страната.
Група от експерти, назначена от правителството да прецени как страната трябва да процедира относно правилата за поверителност на информацията на банката, е решила, че данните трябва да останат конфиденциални.
„Това са данни на клиенти на UBS, казва министър Евелин Видмер-Шлумпф. „Те са искани без да има основателно съмнение. Това е в противоречие с нормите и със споразуменията, които имаме със САЩ. Със сигурност никой не може да се съгласи на такова искане.“
По закон на швейцарските банки е забранено да разкриват информация за клиентите си, освен ако няма съмнение за престъпни нарушения. Според швейцарското законодателство данъчните измами са престъпен акт, но укриването на данъци не е, въпреки че то може да доведе до налагането на глоба.
Швейцария бе подложена на сериозна критика след като позволи на UBS да разкрие идентичността на около 300 свои американски клиенти, за да предотврати обвинения в престъпление, които, според швейцарските регулатори, биха застрашили нейното съществуване и биха засегнали икономиката, пише Ройтерс.
Ден след това споразумение американските данъчни власти съобщиха, че все още имат намерение за гражданско дело срещи UBS в опит да получат достъп до данните на 52 хил. американски клиенти, за които се смята, че укриват активи на стойност 14,8 млрд. долара в швейцарски банкови сметки.
В петък правителствени източници категорично отхвърлиха критиките срещу швейцарското законодателство, но казаха, че ще подобрят сътрудничеството си с други страни в областта на данъчните измами и данъчното облагане на спестяванията от доходи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *