Швейцария премахна тавана на франка, валутата се изстреля с 15% спрямо еврото

Швейцарската централна банка премахна минималния обменен курс от 1,20 франка за едно евро и изпрати лихвените равнище на още по-негативна територия, което оскъпи значително местната валута.

Регулаторът въведе долния праг на обменния курс в разгара на кризата в еврозоната, която предизвика огромен приток на активи към страната, считана за едно от най-безопасните места за съхранение на средства. Това обаче постави под натиск за поскъпване швейцарския франк, който пък от своя страна застраши нормалното функциониране на външнотърговските взаимоотношения на Швейцария.

Институцията въведе и отрицателна лихва по овърнайт депозитите на банките в размер на -0,75%. Досега ставката бе в размер на -0,25%, като размерът бе определен през декември. Тогава от банката посочиха, че основната причина са неотдавнашните пазарни сътресения, които ускориха търсенето на сигурни активи и поставиха под натиск валутния курс.

От Швейцарската централна банка потвърдиха, че ще продължат да взимат предвид ситуацията с валутния курс при формулирането на своята парична политика в бъдеще. Ако е необходимо, регулаторът е готов да остане активен на валутния пазар, за да повлияе на монетарните условия.

След решенията на институцията швейцарският франк поскъпна рязко и спрямо долара, и спрямо еврото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *