Швейцария прие опростени правила за гражданство на имигрантите

Допитването за миграцията засяга 25 000 души – трето поколение мигранти, които живеят в Швейцария – повечето от тях са италианци, следвани по численост от турци и граждани от Балканите.

Гласоподавателите в Швейцария одобриха предложението за опростени правила за получаване на гражданство за имигрантите трето поколение.

Общо 59% от участвалите в референдума подкрепиха промените.

Резултатите се разглеждат като поражение над десните националисти, които повдигнаха опасения за даването на паспорт на повече мюсюлмани.

Допитването за миграцията засяга 25 000 души – трето поколение мигранти, които живеят в Швейцария – повечето от тях са италианци, следвани по численост от турци и граждани от Балканите.

Правителството, както и повечето депутати и политически партии, подкрепиха предложението, което ще позволи на внуците на имигрантите да пропускат няколко стъпки в дългия процес по получаване на швейцарски паспорт.

Крайнодясната националистическа Швейцарската народна партия обаче се противопостави на това искане и постави въпросите на исляма и националната идентичност в центъра на дебата.

Членовете на партията се притесняват от рисковете повече мюсюлмани да получават гражданство, което може да доведе до „загубата на швейцарски ценности“.

Освен това, те в Швейцария днес гласуват, дали да бъдат премахнати преференциалните корпоративни данъци и дали да кандидатстват за домакинство на Зимните олимпийски игри през 2026 г., съобщи ДПА.

По въпроса с корпоративните данъци, швейцарците са призовани да се произнесат върху предложение на правителството за премахване на преференциалните данъчни ставки на около 24 000 международни холдингови компании, така че Швейцария да влезе в крак с международните данъчни стандарти.

В швейцарския кантон Граубюнден гражданите гласуват дали да кандидатстват за домакинство на Олимпиадата през 2026 година. През 1980 г. и 2013 г. бе гласувано с „не“ на подобни референдуми.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *