Швейцария с ново предложение за ограничаване на имигрантите от ЕС

Швейцарияпредложи ограничаване на броя на новитеимигранти, идващи от страни-членки на Европейския съюз (ЕС). Европейската комисия (ЕК) от своя страна каза, че всякакви рестрикции за движение са в противоречие с правилата на Общността, предадеWBPonline.

Швейцарското правителство иска да внесе проектозакон до края на годината в Европейския парламент с цел решението да влезе в сила през февруари 2017 г. Предложението гласи да бъде наложен годишен лимит на броя на имигрантите, който ще бъде в съответствие с нуждите наотделните страни.Квотите ще бъдат определяни според икономически показатели като растеж, ниво на безработица и свободни позиции и няма да иматза цел намаляване на имиграцията.

„ЕК няма намерение да променя правилата за свободно движение на хора на територията на Европейския съюз с цел да наложи квоти на имигрантите. Количествените ограничения и националното предпочитание са в разрез с нашите споразумения. Предоговарянето им не е опция за Комисията“,заяви говорител на европейската институция.

Предложението от страна на швейцарските власти е в резултат на гласуваното през февруари с национален референдум решение за прекратяване на масовата имиграция. В страната една пета от жителите, или около 1,6 млн. души от общо 8 млн., не са нейни граждани.

По-голямата част от имигрантите идват от Германия и Италия, които през последните години могат да работят в Швейцария без специални разрешителни. Вотът през февруари стана част от швейцарската конституция. Решението бе подкрепено от мнозинството – малко под 20 000 избиратели.

По думите на швейцарския министър на правосъдието Симонета Сомаруга новите правила целят да стимулират заетостта на хората, които вече пребивават в страната. „Не можем да използваме имиграцията като начин да докараме евтина работна ръка в Швейцария“, обясни той.

Ограниченията важат и за студенти, тъй като швейцарските служители спряха програмата за студентска мобилностErasmus,заявявайки, че не е възможно предоговаряне на условията й след приемане на закона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *