Швейцария удължи ограниченията за българи

 Тези ограничения ще бъдат в сила до 31 май 2014 година и засягат кандидатите за работа в строителството, чистотата, охранителните дейности и озеленяването.
 Заради силния швейцарски франк и високото търсене на работници Швейцария стана привлекателна дестинация за граждани от други европейски страни.
Безработицата в Швейцария бе 3,4 на сто през март, припомня АП.
 Българските и румънските независими работници ще могат да се възползват от правото на пълна свобода на движение от 1 юни 2011 година. Въпросът за „лъжливите независими“ работници, повдигнат също така и от Държавния секретариат за икономиката, от известно време обаче предизвиква полемика в швейцарските политически среди, отбелязва швейцарската агенция АТС.
Споразумението за свободно движение на граждани, подписано през 1999 г., предвижда възможността временно да се запазят националните ограничения за достъп до пазара на труда за максимален срок от седем години.  Първото продължение, което приема Швейцария, няма нужда да бъде мотивирано.
При сериозни трусове или заплаха от сериозни трусове на пазара на труда Швейцария би могла впоследствие да продължи преходния период с още две години, до май 2016 година.
От юни 2009 до юни 2010 година квотите, определени в договора, са били изцяло усвоени за продължителни престои (362 престоя). От квотите за краткосрочни престои са отправени молби само за 90 процента от тях (3620). Очаква се за втората година квотите да бъдат изцяло изчерпани.
Търсене на българска и румънска работна ръка има главно в сектора на услугите (76 процента от разрешителните), по-специално в хотелиерството, ресторантьорството, както и в земеделието (17 процента).
Към края на декември 8690 български и румънски граждани са пребивавали дългосрочно в Швейцария (0,8 процента от гражданите на ЕС). Спрямо края на 2009 година те са се увеличили със 17,5 на сто или 1292 души.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *