Швейцарската икономика също пое нагоре през третото тримесечие

Швейцарската икономика излезе от рецесията и пое нагоре през третото тримесечие. Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е нараснал с 0,3% спрямо второто тримесечие, съгласно данните на Държавния секретариат за икономически въпроси (SECO).
Вчера стана ясно, че Канада е поредната държава, която излиза от кризата през третото тримесечие. Икономиките на Германия, Франция, САЩ, Япония, Норвегия, Австралия и Южна Корея започнаха да нарастват още през второто тримесечие.
Анализаторите очакваха швейцарската икономика да нарасне с 0,3% през второто тримесечие спрямо предходното, когато тя се сви с 0,3% на тримесечна база.
Икономическият растеж на страната е подхранен от подобряването на положителното салдо по търговския баланс, както и от нарастването на добавената стойност в сектора на услугите. Освен това потреблението в частния сектор и инвестициите в жилищния сектор продължават да се увеличават за второ поредно тримесечие.
Швейцарската индустрия обаче продължава да се свива. Крехкото състояние на икономиката си проличава от данните, които показват, че БВП на страната е с 1,2 на сто по-малък в сравнение с третото тримесечие на миналата година. Именно тогава икономиката на Швейцария започна да се свива, след което последваха четири поредни спада на БВП, от които най-големият бе през първите три месеца на тази година.
През следващата седмица се очаква последното за тази година лихвено решение на Швейцарската централна банка, като според анализатори основният лихвен процент в страната ще остане на ниво от 0,25 на сто.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *