Швейцарската централна банка не вижда края на парите в брой

Централната банка на Швейцария (Swiss National Bank) днес се опита да разсее страховете сред гражданите, че в крайна сметка банкнотите постепенно могат да бъдат извадени от употреба в резултат на глобалните правила срещу прането на пари или на възхода на алтернативните системи за разплащания, предаде Ройтерс.

Парите в брой ще останат решаваща част от финансовата система въпреки тези опасения, заяви заместник-управителят на Swiss National Bank (SNB) Фриц Цурбрюг.

„Като доставчик на банкнотите швейцарски франкове, SNB… възприема позицията, че твърденията за смърт на парите в брой са не само преувеличени, но и неоснователни. SNB няма планове да унищожава наличните пари“, коментира той в изказване, подготвено за Световната среща на върха по банкнотите в Базел.

Миналата година Европейската централна банка (ЕЦБ) предизвика вълнения в някои страни, особено в Германия, когато обяви, че ще спре да емитира банкноти от 500 евро като част от борбата срещу използването им за престъпни цели.

В Швейцария настана безпокойство, че националната банка може да последва примера. Много швейцарци предпочитат да използват пари в брой, купувайки си например коли с огромни банкноти.

Търсенето на кеш остава силно, а в последно време нарасна в много държави в резултат на световната финансова криза, която разклати доверието в стабилността на банките, посочва банкерът.

Той допълва като аргумент и почти нулевите лихви по депозитите.

По думите му въвеждането на отрицателна лихва в Швейцария през януари 2015 година е довело до временно увеличение на търсенето на пари в брой.

Според заместник-управителя на централната банка няма индикации, че големите деноминации – в случая банкнотата от 1000 франка – представляват конкретен риск, информира investor.bg. Той подчертава, че швейцарското законодателство помага да бъде предотвратявано криминалното използване наличните пари.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *