Швейцарските регулатори разследват 8 банки за манипулиране на форекс пазара

Швейцарската комисия по конкуренцията (WEKO) започна разследване на няколко местни, британски и американски банки за постигането на тайно споразумение с цел манипулиране на валутни курсове.

От WEKO посочиха, че разследват UBS, Credit Suisse, Zuercher Kantonal Bank, Julius Baer, JP Morgan, Citigroup, Barclays и Royal Bank of Scotland, съобщава Ройтерс.

„Съществуват доказателства, че тези банки са се споразумели да манипулират валутните курсове по форекс сделките“, отбеляза швейцарският регулатор в свое изявление.

WEKO е започнала предварително разследване през октомври миналата година, след като е получила информация за потенциално манипулиране на валутните пазари от страна на банките.

Властите в Съединените щати, Великобритания, Германия и Сингапур също разследват част от финансовите институции по обвинения в съглашателство и манипулиране на глобалния форекс пазар.

Регулаторите разглеждат не само дали трейдърите от различни банки са работили заедно, за да повлияват на валутните курсове, но също така и дали те са търгували за сметка на собствените си клиенти, без да ги уведомяват предварително за това.

Случаят с швейцарския регулатор е вторият голям за настоящия месец. В началото на март Английската централна банка започна вътрешно разследване на твърденията, че служители на институцията са знаели за манипулиране на форекс пазара или за обмен на поверителна информация за потребители.

В официално изявление институцията посочи, че „обширен преглед на документи, имейли и други книжа към днешна дата не намери доказателства, че служители на АЦБ са заговорничили по някакъв начин в манипулиране на валутния пазар или в споделянето на поверителна информация за потребителите“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *