Швейцарският франк потъна след намеса на централната банка

Курсът на швейцарския франк срещу долара и еврото падна до най-ниското си ниво за последните няколко месеца днес. Според пазарни участници причина за това е станала рядко агресивна интервенция от страна на Швейцарската централна банка, чиято цел е била да се понижи курса на швейцарската валута.
Към 09:05 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4708 франка, което е най-високият курс за единната валута от март 2009 г. насам. Курсът на щатския долар на свой ред скочи до 1,0718 франка за един швейцарски франк, което е най-високото ниво от август миналата година.
От началото на днешната валутна сесия швейцарският франк поевтинява с по 0,6% спрямо еврото и долара.
Според анализатори тези резки движения се дължат на намесата на централната банка на Швейцария на валутните пазари, предаде MarketWatch. По техните думи тя е пуснала голяма поръчка чрез платформата за валутна търговия на EBS за покупка на евро срещу швейцарски франкове при курс от 1,49 спрямо спот курс от 1,47.
Чрез продажбата на франкове паричната институция се опитва да отслаби своята валута, което ще подкрепи износа на страната. Това е довело и до силна реакция от страна на хедж фондовете, чиито поръчки за продажбата на франкове в момента са в необичайно голям размер от около 1 млрд. долара.
Според валутните анализатори днешната интервенция на Швейцарската централна банка е изключително агресивна. Тя предприе няколко подобни интервенции през миналата година, насочени предимно към корекция на курса на франка спрямо еврото. Нито една от тях обаче не може да се сравни с днешната намеса.
През януари тази година начело на Швейцарската централна банка застана новият й председател Филип Хилдебранд.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *