Швеция: България остава под наблюдение

Механизмът за сътрудничество по проверки върху България ще продължи за още определен период от време, защото той се оказа много полезен за за страната.
Това заяви шведският посланик в София Пол Бейер, цитиран от БГНЕС, в първия ден на Шведското председателство на Европейския съюз.
Наблюдението на България след присъединяването ви към ЕС се наложи, защото имахте много работа за довършване. Очакваме Комисията да представи своя доклад през юли или по-късно. Незряло е да се спекулира със заключенията на доклада, заяви Пол Бейер. Със сигурност ще се отчете напредък, но ще има и критични точки.
Бейер представи приоритетите на Швеция за предстоящите шест месеца, сред които е преодоляването на финансовата и икономическата криза, както и борбата с глобалното затопляне.
На въпрос как Швеция ще избегне противоречието между натоварването на бизнеса в условията на криза с допълнителни екологични такси, Бейер заяви, че това е възможност да променим икономиката си в по-устойчива с нови работни места и развитие. „Европа е водеща по отношение на модерните технологии и иновациите в икономиката, което ще помогне на икономиките ни да са водещи и на глобалната сцена.
Присъединяването на Западните Балкани в лицето на Македония, Сърбия и Черна гора, остава сред приоритетите на Швеция, като до есента се очаква решение по напредъка им, но те трябва да покрият критериите. „Няма да допуснем въпроса за разширяването на Европа да се използва като аргумент в някои двустранни спорове в ЕС, коментира Бейер. Страната ще активизира затягане на правилата в правосъдие и вътрешен ред: ”Защото с преместването си хората пренасят и престъпления”, коментира посланикът по-строгите мерки за наблюдение на правосъдието в Европа.
Швеция ще закрие годината с конференцията за промените в климата, като вече има предложения за въвеждане на нови такси за замърсяване с въглероден двуокис.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *