Швеция привлича инвеститорите с икономическите си показатели

Икономическият ръст и богатството на глава от населението в Скандинавия са сред най-високите в Европа.

Скандинавия е вашето място, ако търсите стабилен растеж и не обичате рисковете от сливането на пазари, съобщава Investor’s Business Daily.

Скандинавският полуостров се слави не само с величествени планини. Заетостта там е стабилна, икономическият ръст и богатството на глава от населението са сред най-високите в Европа.

Съществуват няколко вида ценни книжа, които позволяват директен достъп до тези пазари. Един от най-добре представящите се показатели е iShares MSCI Sweden Index, който миналия петък достигна до най-високото си равнище от 25.94.

Населението на Швеция не е голямо, но преимуществата на страната са, че имената на компаниите са познати и използвани по целия свят. Макар че пазарът в страната е малък, той е финансово подкрепен от силни банки и здрава база от потребители.

Индексът OMX Stockholm 30 се е покачил с 13% през 2006г. Шведската крона е поскъпнала спрямо американския долар. Анализаторите коментират, че като цяло страните от Скандинавския полуостров се развиват със същото темпо, с което се развиват създаващите се в Източна Европа пазари. Но предимството на страни като Швеция е, че предлагат по-малък политически риск и по-голям брой твърдо установени компании, които се състезават на световно ниво.

Въпреки че е член на ЕС, Швеция е запазила кроната като национална парична единица. Това се оказа доста печеливша позиция, тъй като кроната се е покачила спрямо щатската валута, докато еврото се е понижило.

Индексът iShares MSCI Sweden е доминиран от компанията за мобилни телефони Ericsson. През последния месец капиталът на компанията е претърпял голям растеж.

Дървопреработвателната индустрия, която допринася за 20% от БВП на страната, представлява приходи от още 20%.

Химическите продукти заемат 12% от икономиката на страната. Суровини като желязото и рудите допринасят с 10% за приходите на Швеция.

Печалби за страната се трупат и от най-голямата верига за продажба на облекло Hennes & Mauritz. Компанията притежава около 1200 магазина по целия свят. Наскоро беше отворен един в Сан Франциско.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *