Швеция ще поеме председателството на ЕС при „много специални обстоятелства“

Швеция ще поеме председателството на Европейския съюз от 1 юли при „много специални обстоятелства“, заяви шведският премиер Фредрик Рейнфелд. Той посочи, че сред тези обстоятелства са ефектите от световната финансова криза и растящата безработица в 27-членния съюз, както и промените в ключови институции в механизма на ЕС.

По време на шестмесечното председателство на Швеция новоизбраният Европарламент ще поеме функциите си и ще бъде назначена нова Еврокомисия, когато през октомври изтече мандата на настоящата.

Швеция, както и останалите правителства в ЕС, подкрепи преизбирането на Жозе Мануел Барозу за още един мандат на поста председател на Европейската комисия. Рейнфелд подчерта приоритетите на шведското председателство на ЕС в няколко от своите речи.

На челно място в списъка е борбата с финансовата криза, включително възстановяването на доверието във финансовите институции и банковата система, както и справянето с безработицата, заяви той.

„Изправени сме пред възможно най-тревожните доклади за климатичните промени. И в същото време се намираме в разгара на най-тежката финансова и икономическа криза от 1930 г. насам, която скоро може да се превърне в криза на заетостта“, подчерта Рейнфелд.

Един от приоритетите на шведското председателство е и напредъкът в разширяването на Евросъюза. Според някои анализатори една от кандидатурите за членство може да дойде от северната съседка на Швеция – Исландия, която понесе тежко ефектите на глобалната криза.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *