Шеметен ръст на Wall Street

Не по-слабо се представят другите индекси: S&P500 е нагоре с 3.14% до 1195 пункта, а технологичният Nasdaq вдига 3.42% до 2525 пункта.
Причината за това силно възходящо движение може би е дългата почивка, която трейдърите си дадоха покрай Деня на благодарността. Помогнаха данните на търговците за добър коледен бизнес, както и техническия анализ, който посочи, че в началото на миналата седмица акциите поевтиняха твърде бързо. В Европа нещата се нормализират, с индикациите за ливъридж на регионален спасителен фонд.
Всичко това е добра индикация за по-рисковите активи и за такива инвестиции, които са свързани с икономическия растеж. Петролът сорт брент скочи с 2.43% до 108.99 долара, а американския WTI е на 99.33 долара, ръст от 2.65%. Доларът и йената, като внушаващи сигурност активи, поевтиняха. Доларовият индекс се смъкна с почти 0.9% до 78.900 пункта. Актуалният курс долар / йена е 77.9653. Едно евро купува 1.3376 долара, което е 1% ръст в рамките на деня.
Австралийският долар поскъпна до USD 0.9961. Но във Великобритания паундът пада, заради спада в цената на жилищата и прогнозирана от бизнеса рецесия: паундът е на USD 1.5577. Форинтът се качи с 3% към долара, а кроната на Чехия с 2.5% – глътка въздух за останалите европейски валути.
Днешният ден показва, че златото се търси не точно като източник на сигурност – а като средство за хеджиране на риска при алтернативни инвестиции, включващи освобождаване от долари и йени. Златото се движи нагоре и заради по-добрите перспективи от потребителския пазар, тъй като основното крайно търсене е за ювелирната индустрия; тя ще има добър сезон в САЩ. Така днес златото скочи с 1.7% до 1720 долара за тройунция.
Медта поскъпна с 3%, захарта с 2%, пшеницата с 1.7%. Днес е денят на бика.
Европейските борси се вдигат с чудовищните 4.5 – 5% до 5738 пункта за DAX и 2997 пункта за CAC40. FTSE100 е на 5314 пункта.
Лекият американски петрол отново се търгува над $ 100 за барел. Към този час референтната цена на фючърсите за доставка през декември е $ 100.47 за барел, което е поскъпване с $ 3.70 или 3.82%.
Сортът брент също рязко поскъпва с 2.74% или $ 2.93 за барел до $ 109.70 за барел.
Причините за поскъпването могат да се търсят както в информацията от миналата седмица за намалели резерви от суровина в САЩ, така и в спекулациите, че дълговите проблеми на Европа са на път да бъдат разрешени с ново споразумение между лидерите на страни от еврозоната.
Движението между основните валути също оказва влияние. През миналата седмица доларът поскъпна към еврото, което се отрази върху суровините, деноминирани в него, тъкъ че сега е нормално да се наблюдава корекция.
Към този час еврото се оттласва от дъното, което остърга през миналата седмица, но остава под прага $ 1.34 към долара.
Възможно е инвеститорите да калкулират и напрежението покрай ядрената програма на Иран, която стана повод за санкции от страни като Канада и САЩ. Франция пък официално обяви, че спира вноса на петрол от Иран и ще к

Оптимистично стартира сесията на европейските борси. След като Азия даде тон за зелено, индексите в Лондон, Франкфурт и Париж потеглиха с плонжове.
FTSE 100 INDEX расте с 0.73% до 5 202 пункта. DAX INDEX добавя 1.52% до 5 576 пункта. CAC 40 INDEX скочи с 1.99% до 2 913 пункта.
Еврото продължава да поскъпва към долара до $ 3318.
Причината за този оптимизъм е информацията, че европейските лидери са се договорили за това какъв да бъде механизмът за увеличаване на ресурса в Европейския фонд за финансова стабилност. Подробности около това ще станат ясни утре, когато лидерите на еврозоната се събират да скрепят договореното с подписите си.
Информацията, че Международният валутен фонд е готов да отпусне финансова помощ на Италия, не е вярна. Това става ясно от информация на агенция Ройтерс, която опровергава изнесените в италианската преса данни.
Според италианските журналисти от La Stampa МВФ подготвя спасителен пакет с до € 600 млрд., но има съмнения, че страната ще успее да изпълни исканията за свиване на бюджетните разходи.
Пред Ройтерс говорител на МВФ отрича да е имало дискусии между представител на фонда и властите в Италия. Информацията наистина изглежда съмнителна, имайки предвид значителния размер на цитираните средства, а също и финансовият ресурс, с който разполага МВФ в момента. Все пак е възможно да се водят преговори за сключването на някакво стенд бай споразумение.
Междувременно този слух съществено повлия на пазарите, най-вече при търговията с валути. Еврото поскъпна с половин процент към долара до $ 1.3306.
Международният валутен фонд ще се намеси в спасяването на Италия, съобщават международните информационни агенции. Фондът ще предложи сума между € 400 и 600 млрд. под формата на заем, който да помогне на страната да посрещне наближаващите плащания по дълга. Повече подробности ще бъдат съобщени през тази седмица, когато мисия на фонда пристига в Рим.
Новината е успокоителна за пазарите, но не и за италианците. Заемите на МВФ винаги са задължително съпроводени от искания за строги съкращения, каквито новото правителство на Марио Монти се е обявило да извърши в близките години. Сега облаче е ясно, че тези реформите ще трябва да бъдат направени светкавично, в рамките още на следващата година.
Междувременно финансовите министри от еврозоната ще се срещнат утре, за да подпишат новите правила, по силата на които Европейският фонд за финансова стабилност ще се превърне в „голяма базука“ за поразяване на дългови кризи. Има единомислие по въпроса как да се интервенира на европейския дългов пазар и как да се осигуряват заеми на закъсалите правителства.
Тези новини зарадваха инвеститорите в Азия и пазарите там грейнаха в зелено. Най-силно поскъпват книжата на финансовите институции, компаниите, които се занимават с добив на суровини и производителите на потребителска електроника. Последните се повлияха много добре от добрите данни за активността на американците, които в петък изпълниха магазините, за да пазаруват по случай намаленията за Деня на благодарността.
NIKKEI 225 расте с 1.63% до 8 293 пункта.  HANG SENG INDEX добавя 1.87% до 18 021 пункта. CSI 300 INDEX се повишава с 0.11% до 2 572 пункта.
На стоковите пазари петролът поскъпва с 1.67% до $ 98.39 за барел лек американски петрол, а сортът брент струва с долар и 11 цента по-скъпо до $ 107.87 за барел.
Еврото поскъпва към долара с повече от половин процент до $ 1.3307.
Преди да отворят европейските пазари инвеститорите трябва да знаят, че през тази седмица предстоят аукциони за държавни облигации, на които страни от еврозоната се надяват да наберат € 17 млрд. Сред продавачите са Франция, Италия и Испания.
Междувременно след шамара с понижения рейтинг и проблемите с набирането на ресурс от облигационните пазари, Белгия най-после постигна политическо единомислие по необходимостта от съкращения в бюджета. Повече от 600 дни страната не успява да издържи без правителство и без премиер. Ней-накрая шестте основни политически сили постигнаха споразумение и така начело на изпълнителната власт застава франкофонът – социалист Елио ди Рупо.
* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *