Шествия за сестрите в 12 държави

Затварят Алеята на славата в Лос Анджелис, 300 българи с ленти “Не сте сами”

Камбани за спасение звънят в 20 града, кметове повеждат колоните,/br>

Българи в 12 държави се вдигат в защита на сестрите ни в Либия. Шествия „Не сте сами“ ще има у нас, САЩ, Канада, Австралия, Ирландия, Германия, Белгия, Испания, Франция, Япония, Северна Корея, Румъния. 100 нашенци от цял свят ще внесат в немското посолство в Лондон писмо до канцлера Ангела Меркел. В него те призовават Евросъюза да наложи санкции на Либия, ако петте сестри и палестинският лекар Ашраф не бъдат освободени.

У нас грандиозните шествия в защита на сестрите вече започнаха. Кулминацията ще е утре с голямото шествие молитва в София. Колоната се подрежда в 17,30 ч на пилоните на НДК. Тя ще бъде водена от пожарна кола и полицейски блок от 9 патрулки с включени сирени. Зад тях ще има 7 гайдарчета. Гласът на Мартин Карбовски ще увлича хората от радиокола пред първата редица. В нея ще са роднините на сестрите ни в Либия. Певци, интелектуалци, спортисти вече заявиха, че ще се включат в шествието. В челните му редици ще е баронеса Сара Лудфорд от ALDE – либералната фракция на Греъм Уотсън в Европарламента. Тя идва специално за шествието по покана на Фелиз Хюсменова (ДПС). Сара Лудфорд е един от най-големите специалисти по защита на човешките права в Европа.

По същото време шествия и молебени ще има в почти цялата страна. В Пазарджик протестиращи срещу присъдата на Либия се събират точно в 12 часа утре пред най-старото читалище „Виделина“. Походът ще поведе легендарната актриса Виолета Гиндева, която е зам.-кмет на града. Тя ще прочете специална декларация за медсестрите ни от името на администрацията. 30 ТИР-а пък ще минат по улиците на Пловдив със запалени фарове в подкрепа на осъдените българки в Либия. Тежкотоварното шествие е организирано от строителната компания „Арнаудов“, която реши да се присъедини към инициативата на „Стандарт“, Би Ти Ви и Дарик радио „Не сте сами“. От 13 ч в храма „Св. Богородица“ ще бъде отслужен молебен. Общински съветници ще поведат шествието в Плевен. Любители на екстремните спортове ще огласят с рев на двигатели и клаксони улиците на Разград утре. Членовете на автомобилния спортен клуб Speed zone ще организират шествието с автомобили в подкрепа на медицинските ни сестри. Шествие със свещи пък организират в Русе. Походът ще тръгне в 18 ч от градския площад до паметника на Стефан Караджа. Там ще бъдат изпълнени молитви за спасението на медиците.

Медицински сестри от болницата, където е работила Нася Ненова, МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ в Сливен ще запалят свещи за живота на нашите сънароднички в централния храм „Св. Димитър“.

Кадър на ББС се включва в кампанията „Не сте сами“. Кметът на Велико Търново Румен Рашев ще поведе шествието по главната улица на града в петък.

Екип на „Стандарт“

Над 300 българи ще се съберат на шествие в подкрепа на медиците ни в неделя по бул. „Холивуд“ в Лос Анджелис. Алеята на славата ще бъде затворена от 11 до 13 ч в отсечката пред Кодак тиатър. Там на 25 февруари по традиция пък ще бъде церемонията по връчването на оскарите. Поради изключителното значение на това, което се случва с българките в Либия, заплахата за техния живот и гаврата, на която са подложени от страна на либийските власти, се налага всички българи по света, без изключение, да покажат своята безрезервна подкрепа и загриженост за нашите сънароднички. Това казват сънародниците ни в Града на ангелите в отворено писмо до българските медии. Нашенците, които живеят в Калифорния, Невада и Аризона, ще се съберат в неделя на шествие в Лос Анджелис. Те ще носят на ревера си символа на международната мисия „Не сте сами“, организирана от „Стандарт“, Би Ти Ви и Дарик радио. В края на шествието, пред Кодак тиатър, българите ще склонят глава в обща молитва за сестрите ни в Либия. Това съобщи Евгени Веселинов, гл. редактор на първия български вестник в Калифорния „Обзор“. Шествието в Лос Анджелис се организира от Фондация „Булгарика“ и в. „Обзор“ с пълната подкрепа на българското консулство в L.A. и американските власти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *