Шефове на държавни агенции хвърлят оставки

Мъжете, които пълнят хазната, напуснаха без мотиви

Оставката на Николай Попов влиза в сила от следващия понеделник, 7 ноември. През последния месец той бе в болнични. Срокът им изтича в петък. Михайлов също е в болнични, но до понеделник.

Попов беше назначен за главен данъчен директор след конкурс по документи на 31 януари 2002 г. Той застъпваше идеята за създаване на данъчна полиция и въвеждане на затвор за укрити налози.

За смяната му се заговори веднага след изборите, като и критиките към работата му не бяха малко.

Една от тях бе забавянето на старта на новата Национална агенция по приходите. За нея настоява изрично МВФ. Тя трябва да събира всички данъци и осигуровки. Но администрацията не е готова за това. Шефът на това ведомство трябва да се назначи с подписа на премиера Сергей Станишев. Постът е много привлекателен за политиците. Най-голям интерес към него проявява ДПС. Една от идеите на хората на Доган е в НАП да влезе и Агенцията за държавни вземания. Така администрацията ще се намали, а властта на шефа на НАП ще бъде още по-голяма.

Попов срещаше вътрешна съпротива сред администрацията за създаването на НАП. Тя още няма своя сграда. За нея е предвидена сграда на бул. „Цариградско шосе“, но ремонтът не напредва.

Двамата мъже, които пълнят хазната, неочаквано напуснаха постовете си вчера. Данъчен № 1 Николай Попов хвърли оставка на бюрото на финансовия министър Пламен Орешарски. Часове след него същото направи и шефът на Агенцията за държавни вземания Станислав Михайлов. Официални мотиви за напускането им няма. Попов има лични причини да не желае повече да работи в администрацията, твърдят колегите му. Оставката на Михайлов обаче се коментира само с преразпределението на шефските места в държавните агенции. Два месеца тройната управляваща коалиция не може да раздели по формула 48 ведомства.

Оставките на Попов и Михайлов са приети от Орешарски. Вече са ясни и приемниците им. Според източници от БСП в креслото на данъчния шеф ще седне съветникът на Пламен Орешарски Атанас Кацарчев. Той бе зам.-министър на Милен Велчев в предишния кабинет и е човекът, който години наред формира данъчната политика. Кацарчев обаче ще е и.д. до 1 януари 2006 г. Тогава Главна данъчна дирекция се трансформира в Национална агенция за приходите. За неин шеф отсега се спряга Пламен Грозданов. В момента той е служител в Софийската данъчна дирекция.

Тройната коалиция била на мнение, че постът трябва да се заеме от експерт, а не от партиец. Имало и второ име на човек, който не работи в системата на данъчната администрация, но засега се пазело в тайна.

За мястото на варненския юрист Станислав Михайлов пък се готви млада дама – 33-годишната Венцислава Петкова. Тя е излъчена от квотата на БСП.

Стефан Кючуков

Райна Харалампиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *