Шефът на „Булгаргаз“: На прага сме на газова криза

„На прага сме на газова криза“, твърди в интервю за „Труд“ главният изпълнителен директор на „Булгаргаз холдинг“ Любомир Денчев.
Съвсем реално сме на прага на газова криза, изчерпани са финансовите ресурси на „Булгаргаз“, заявява Денчев. Като една от причините той посочва, че в продължение на година дружеството не получава цената, по която плаща газа.
С най-големи задължения от топлофикациите била софийската, длъжник е и „Кремиковци“. Нашият интерес е „Кремиковци“ да не се затваря, защото като търговско дружество ние се нареждаме на опашката от кредитори и на практика никакви пари не получаваме при фалит, обяснява Денчев пред изданието.
„Булгаргаз“ пали фитила на държавата“, коментира „Стандарт“. Нарочената за социална политика на Константин Шушулов, председател на ДКЕВР, в крайна сметка доведе до тотално свиване на капиталовите разходи на „Булгаргаз“, пише авторът. Според него единственият спасителен изход е ДКЕВР да утвърди цена на природния газ за четвъртото тримесечие на 2008 г. в размера, в който настоява „Булгаргаз“.
Спасителният пояс за държавния монополист обаче ще е гилотина за останалата икономика – драстичното поскъпване обрича на гибел например топлофикационните дружества и химическата промишленост, отбелязва авторът.
„Дневник“ научил, че ДКЕВР обмисля повишение от 1 октомври с повече от 15% на природния газ, като най-вероятно то ще е с 18%. Регулаторът ще ореже наполовина поисканото от „Булгаргаз“ 36,5% увеличение.
netinfo.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *