Шефът на най-голямата инвестиционна банка на практика се призна за виновен

Акциите на Goldman Sachs потънаха вчера с 4.70% след като Лойд Бланкфейн си нае за адвокат Рийд Вайнгартен, съобщава The Telegraph.
Изпълнителният директор на най-голямата инвестиционна банка в света на практика се призна за виновен с този ход.
Вайнгартен е известен като отличен адвокат, чиито предишни клиенти включват бившия главен счетоводител на Enron, Ричард Кози, бившия шеф на WorldCom Бърни Еберс и филмовия режисьор Роман Полански.
След като се разбра кой ще е адвокат на Бланкфейн, акциите на Goldman Sachs се сринаха до 12-месечно дъно от 106.51 долара за лот.
Причините изпълнителният директор на Goldman Sachs да наеме Вайнгартен не са ясни, но инвеститорите се притесняват, че този ход е свързан с федералните разследвания за поведението на банката по време на финансовата криза през 2008 г.
Вайнгартен е партньор в адвокатска кантора Steptoe & Johnson и има репутация, че успешно решава трудни случаи и спасява неспасяеми клиенти.
Goldman Sachs и Бланкфейн са под силен обществен натиск, след като компанията стана единствената инвестиционна банка избегнала преструктуриране и държавна намеса по време на кризата.
В средата на миналата година Американската комисия за ценни книжа и фондови борси уличи банката в множество и големи по размер финансови измами. Кредиторът е злоупотребявал с ипотечни задължения на клиентите си и умишлено е криел от тях важна инвестиционна информация.
Но делото беше избегнато, след като Goldman Sachs се споразумя да плати на правителството 550 милиона долара.
Но продължават разследванията срещу финансовата институция за това, че е продавала структурирани инвестиционни инструменти на клиенти, които след това са залагали срещу други клиенти на банката. Това са били най-вече големи американски хедж фондове, някои от които реализираха рекордни печалби, докато пазарите се сриваха.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *