Шефът на Alibaba е най-богатият азиатец в света

Основателят на веригата за онлайн търговия Alibaba Джак Ма стана най-богатият човек в Азия, според индекса на милиардерите на Блумбърг, съобщава БТА.

С богатство от 28,6 милиарда долара Ма е изпреварил хонконгският магнат Ли Ка-шин, чийто бизнес е свързан с недвижими имоти. Богатството на Ли Ка-шинг се изчислява на 28,3 милиарда долара.

Ма бе изстрелян на първата позиция в списъка с най-богатите хора в Азия, след като компанията му бе листвана през септември на Нюйоркската борса при най-голямото досега първично публично предлагане (ППП). Тази година той е прибавил 25 милиарда долара към състоянието си, като цената на акциите на Alibaba са скочили с 54 процента от излизането на борсата.

Пазарната капитализация на Alibaba е 259 милиарда долара и е по-голяма от капитализацията на Amazon и eBay взети заедно.

По-голяма част от парите на Ма идват от дела му от 6,3 процента от Alibaba. Този дял се оценява на 16,3 милиарда долара. Ма контролира също така половината от финансовото подразделение на компанията и е собственик на Alipay, услуга подобна на PayPal.

По-рано тази година Джак Ма оглави класациите на „Форбс“ и „Хужун рипорт“ за най-богат китаец.

Китай има повече милиардери от всяка друга държава, като в момента те наброяват 300, отбелязва ДПА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *