Шефът на Toshiba подаде оставка заради финансов скандал

Президентът на Toshiba Хисао Танака и двамата му предшественици Норио Сазаки и Ацутоши Нишида подадоха оставки заради финансовия скандал в японската компания.Сазаки в момента е вицепрезидент на компанията, а Нишида – специален съветник, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.Оставки подават и още петима членове на управителния съвет.

Сазаки ще бъде освободен и от всички постове, заемани от него в правителствени комисии, заяви по-рано днес японският държавен министър за икономическата и фискалната политика Акира Амари.

Вчера бе публикуван доклад на независими одитори, според койтофинансовите показатели на компанията шест години не са отговаряли на действителността, а печалбата е била завишена със 151,8 млрд. йени (1,2 млрд. долара), припомня ТАСС.

Според доклада на одиторите Танака и неговите предшественици са оказвалинатиск върху подчинените си да завишават печалбитеот компютърния бизнес на концерна, информира ДПА. „Едновременно и систематично са били следвани неуместни счетоводни практики“, посочват одиторите.

Японските регулаторни власти за пазара на ценни книжа обмислят да препоръчат на Службата за финансови услуги да наложи глоба на конгломерата, Токийската фондова борса пък се очаква да отправи предупреждение до инвеститорите за Toshiba, съобщи агенция Киодо.

„Компанията приема ситуацията, която е причинила, много сериозно и много се извинява на нашите акционери, инвеститори и заинтересовани лица“, посочи Toshiba в изявление.

Това енай-големият корпоративен скандал в Японияот счетоводния скандал около производителя на фотографска и видео техника Olympus през 2011 година. Olympus призна, че е фалшифицирал финансови изявления, за да скрие инвестиционни загуби за над 100 млрд. йени, започващи още през 90-те години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *