Шиндзо Абе: Япония излезе от дефлационната спирала

Японският министър-председател Шиндзо Абе обяви края на 15-годишната дефлационна спирала в страната – симптом, който според болшинството икономисти забавяше растежа в третата най-голяма икономика в света, възпирайки потреблението и инвестициите.

„Чрез смелата парична политика, гъвкавата фискална политика и стратегията за растеж, ние достигнахме етап, при който няма дефлация“, посочи Абе в интервю пред местна медия, цитирано от WBP Online.

В началото на 2013 г. новоизбраното правителство определи като свои приоритети създаването на благоприятен цикъл на потреблението и инвестициите, рентабилност на предприятията, както и покачване на доходите на населението чрез целенасочени фискални разходи. Планът следваше да бъде осъществен в сътрудничество с централната банка, която разхлаби значително паричната си политика.

Количествените и качествени улеснения на институцията доведоха до желаното отслабване на йената, което спомогна за покачване на корпоративните печалби, а оттам – и за раздвижване на капиталовия пазар в Страната на изтряващото слънце.

Въпреки че една част от уравнението на т. нар. „Абеномика“ (от Абе и икономика) все още не излиза – покачването на доходите на населението, икономиката отчете желаната инфлация, отчасти и поради по-слабата йена, която изпрати нагоре цените на вносните стоки и услуги.

Инфлацията на потребителските цени в Япония достигна 3,2% през 12-те месеца до края на април. Целевият темп на растеж, заложен от централната банка, пък е 2 на сто.

Изявлението на Абе относно края на дефлацията дойде на фона на публикуването на последната му стратегия – т. нар. „трета стрела“. Мерките включват свиване на корпоративните данъци до под 30% от 36 на сто, тъй като текущото равнище е едно от най-високите в света.

„За да се съживи икономиката, компаниите трябва да засилят своята рентабилност“, посочи японският премиер. „Ако те могат да си възвърнат загубената поради дефлацията активност, това ще се отрази и на пазара“, допълни той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *