”Шишеджам” увеличи заплатите

Ръководството на стъкларския гигант „Шишеджам“ взе решението да увеличи заплатите на работниците си. Това го прави единствения завод в страната, който в условие на икономическа криза повишава възнаграждението на служителите си, предаде БГНЕС.
По официални данни на председателя на синдиката в „Тракия глас“, Юксел Юмеров до момента няма съкращения и 960 души ще получат поетапно 7% увеличение на трудовото си възнаграждение. Социалният пакет също се увеличава. Той ще се повиши с 5% до 30 юни 2010 г. Според договорка за новия колективен трудов договор от 1 юли работниците ще получат 3% увеличение на заплатите си, а от 1 януари, следващата година останалите 4%. Така минималната заплата от 405 лева ще стане 430 лева, а средната ще скочи от 540 лева на 560 лв. В социалния пакет влизат добавки за различни празници – Коледа, Великден, за сключване на брак или раждане на дете. Ако до сега при сключен брак работник вземаше 150 лв., сега ще взема 180 лева.
С 10 лева се вдига и стойността на ваучерите за храна, които се полагат за празниците.
Причината за увеличаването на заплащането се крие в това че със стартиралото макар и плахо строителство в Търговищко, се поднови и работата на стъкларския завод, обяснява Юмеров. Част от поръчките на гиганта „Шишеджам“ от Турция пък се прехвърлят към „Тракия глас“ в Търговище. Заради кризата се наложи закриване на голяма част от мощностите на заводите в градове като ЛюлеБургас и Мерсин. На ръководството в Турция дори се е наложило да въведат спасителни мерки заради кризата-намаляване на работното време, и съкращаване на работна ръка.
Отново започва строителството на завода за автомобилно стъкло. Очаква се той да заработи до края на 2010 година и да даде работа на още 360 души. През лятото на същата година трябва да бъде даден старта на втората линия за плоско стъкло.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *