Шойбле: Да спрем европарите на страните с висок дефицит

„Би следвало моментално да се блокира изплащането на европейски средства към тези страни“, които преминават границите на дефицита, определени от Пакта, предлага министърът. „Не бива повече да чакаме да се стигне до такава влошена ситуация“, допълва той.
Пактът за стабилност и растеж е ключов документ, лежащ в основната на еврозоната, припомня ИТАР-ТАСС. Едно от основните положения в него гласи, че годишният дефицит в държавния бюджет на страните членки на еврозоната не трябва да превишава 3 процента. В момента ЕС се опитва да засили системите за санкции срещу страните, които не показват достатъчна бюджетна дисциплина – мярка, поискана от някои страни членки в замяна на тяхното участие в плановете за подпомагане на затруднени държави и най-вече Гърция, допълва АФП.
Изявлението на Шойбле се разглежда от деловите среди като пряко предупреждение към онези страни от еврозоната, които в момента получават финансова подкрепа като част от стабилизационната програма на ЕС и Международния валутен фонд, отбелязва ИТАР-ТАСС. Това са Гърция, Португалия и Ирландия. Финансовият министър на Германия предупреди, че финансовата помощ може да бъде спряна бързо, ако тези държави не могат да стабилизират бюджетите си и да постигнат параметрите, установени в Пакта.
В интервюто Шойбле също така отхвърли идеята за излизане на Гърция от еврозоната. По думите му еврозоната би понесла необратима загуба на доверие, ако дори само една от членките й напусне валутния съюз. „Не искам и да се опитам да си представя какво би се случило, ако пазарите си дадат сметка, че могат да изгонят страна от еврозоната“, допълни Шойбле. Германският министър се изказа и в подкрепа на преки избори за президент на ЕС от европейските граждани. Според него това ще позволи да се увеличи степента на единство в ЕС. В момента президентът се избира от Европейския съвет, припомня ИТАР-ТАСС.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *