Шойбле: Европейската централна банка изчерпи инструментите си

Европейската централна банка (ЕЦБ) изчерпи финансовите си инструменти, след като направи всичко, за да помогне на отслабваща икономика на еврозоната. Това заяви днес финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле.Той призова от ЕЦБ да не се търси отговорност за заетостта и икономическия растеж, тъй като политиката на „евтини пари” няма как да форсира растежа. В реч пред Долната камара на немския парламент Шойбле посочи, че ключът към стабилността на еврозоната е провеждането на действителни реформи, а не само тяхното анонсиране. По думите му, кредитната криза в някои държави от Европейския съюз няма начин да бъде разрешена с напомпване на паричната ликвидност.
Изказването на германския финансов министър дойде, след като миналата седмица Европейската централна банка понижи основните си лихви за втори път от юни насам. Банката обяви, че през октомври ще стартира програма за помпане на ликвидност в европейската икономика. Това ще стане чрез банкови обезпечени облигации и покупки на гарантирани с активи ценни книжа от частния сектор.
По-късно днес Беноа Кьореот Изпълнителния съвет на Европейската централна банка заяви от своя страна, че по-силното евро оправдава по-гъвкавата парична и лихвена политика на трезора.Кьоре изтъкна, че сегашната ниска инфлация в Европа няма общо с дефлацията, която дълги години бе налице в Япония и доведе до огромен спад в цените „В случая с еврозоната ниската инфлация се дължи на по-ниските цени на енергоносителите и храните, както и на ефектите от кризата върху потреблението и инвестициите”, посочи Беноа Кьоре. По думите му, роля играят и заплатите, както и силното евро на валутните пазари.
Волфганг Шойбле коментира, че икономическия климат в Германия в известна степен е помрачен, макар че най-силната икономика в еврозоната буди довери, придържайки се към поетите ангажименти.Министърът препоръча страната му да продължи започнатите политики на стабилност, ако не иска да се стигне до нова криза на доверие.
Прогнозата на Шойбле е, че от догодина германските бюджети без нови заеми и дефицит ще изглеждат съвсем нормално и че провежданата от страната политика на стабилност ще е най-добрата база за икономически ръст в цялата еврозона.
Финансовият министър на Германи смята, че разковничето е в частните инвестиции, които да насърчат икономическия растеж. Той е категоричен, че увеличението на бюджетния дефицит няма да спомогне за възстановяването на икономиката в региона.Затова Шойбле препоръча еврозоната да намери нови начини за привличане на свеж частен капитал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *