Шойбле: Нови избори в Гърция няма да променят договорите с кредиторите

Германският финансов министър Волфганг Шойбле предупреди Гърция, че евентуални нови избори няма да променят договорите за дълга на страната, пише германското издание The Local.

„Нови избори няма да променят нищо по отношение на гръцкия дълг. Всяко ново правителство трябва да спазва споразуменията, подписани от техните предшественици”, коментира той в интервю за в. Build.

„Ще продължим да помагаме на Гърция по пътя й на трудни реформи”, коментира още той, но предупреждава, че ако Гърция „избере друг път, ще бъде още по-трудно”.Германският финансов министър посочи още, че Гърция е направила огромен прогрес в последните години.

The Local коментира, че реформите, изискани от ЕС и Международния валутен фонд, като основни кредитори на страната, са подобрили публичните финанси, но на цената на висока безработица, достигаща до около 27%, намаление на заплати и бонуси.

Припомняме, че вероятността за предсрочни избори в южната ни съседка расте, след като парламентът на два пъти не успя даодобри издигнатия от управляващата коалиция кандидат за президент Ставрос Димас.В понеделник той ще има последен шанс и трябва да набере 180 гласа. При първото гласуване подкрепа за Димас изразиха 160 депутати, а при второто – 168.

Ако и при третия вот гласовете не са достатъчни, в Гърция ще има предсрочни парламентарни избори.

Социологическите проучвания показват, че подкрепата за лявата партия „Сириза”, която вече победи управляващата „Неа Демократия” по време на изборите за Европейски парламент.

Лидерът на „Сириза” Алексис Ципрас вече обеща възраждане на гръцката икономика чрез увеличаване на публичните разходи, което влиза в пряко противоречие с договореното с кредиторите на страната досега.

Гърция получи общо 240 млрд. евро за стабилизиране на икономиката си, заради опасенията, че финансовите й проблеми ще сринат единната европейска валута. Голяма част от задълженията, държани от частни инвеститори, бяха изтрити. В последните месеци обаче данните показват, че икономиката на Гърция започва да върви към възстановяване, след шест години на спад.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *