Шойбле плаши с оставка при отстъпки за Атина

Министърът на финансите Волфганг Шойбле призна, че между него и Ангела Меркел има концептуални различия. Той намекна, че ако се задълбочат ще подаде оставка.

Шойбле призна това в интервю за авторитетното германско списание „Шпигел“, цитирано от БНР.В интервюто си Волфганг Шойбле подчертава, че „различията на мнения принадлежи към демокрацията“.

Въпреки различията – министърШойбле остава на досега защитаваните от него категорични позициипо отношение на финансовата помощ за Гърция. В противен случай – би подал оставка. Той обаче подчертава, че „политиците имат и трябва да носят отговорността на постовете, които заемат“ и още, че – „никой не може да принуди един министър да върви срещу собствените си убеждения.Ако това се случи – ще отида при президента и ще помоля да бъда освободен от заеманата длъжност.“

Той припомня, че никога не е казвал, че Гърция трябва да излезе от еврозоната, ада й се даде тайм-аут само да вземе решение какво желае.Шойбле подчерта, че макар да е бил сдържан в дните, когато г-жа Меркел яростно защитаваше необходимостта от отпускане на третия финансов пакет помощ за Атина,между тях съществува взаимно доверие и те разчитат един на друг в правителството. Но станалото през седмицата с казуса „Гърция“ е последен опит, който може да доведе до успешен край на преговорите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *