Шойбле против девалвация на валутите от Г-20

Германският министър на финансовите Волфганг Шойбле поиска от останалите членове на Г-20 да се въздържат от изкуствена девалвация на техните валути.Това стана на стартиралата днес в Шанхай годишна среща на финансовите министри и централни банкери на страните от Г-20.

Лично аз си представям по-различна парична политика за Германия, посочи той и добави, че ниски лихвени проценти водят до повишение на търговски излишък на водещата европейска икономика.

Шойбле също така каза, че обменният курс на еврото е прекалено слаб за Германия и че провежданата от Европейската централна банка разхлабваща парична и лихвена политика е в основната на високите излишъци по текущата сметка на неговата страна.

Германският финансов министър също така предупреди, че не трябва да се разчита единствено на стимулиращата политика, провеждана от редица централни банки, за да се помогне за решаване на всички икономически предизвикателства в световен план. Паричната политика не може да реши всички проблеми, подчерта Шойбле пред своите колеги на срещата в Шанхай.

Според него по-нататъшната възможност за паричната, лихвената и фискалната политика вече изглежда изчерпано. Необходимо е да се продължи процеса на финансова регулация и да се направи така, че пазарите да бъдат по-малко колебливи, като за целта е нужно прилагането на структурни реформи, посочи немският финансов министър.

Волфганг Шойбле предупреди, че нивата на публичните и на частните дългове в света са прекалено високи, а икономическият растеж е прекалено бавен. Според него настоящата неустойчивост може да предизвика следваща глобална криза. Той подчерта, че експанзивните, дългово-финансирани фискални политики и стимулиращите лихвени и парични политики в миналото са се оказали само умерено успешни по отношение на насърчаването на икономическия растеж и отново предупреди, че експанзивна фискална и парична политика може да положи основните на една следваща криза в световен план.

Шойбле смята, че настоящите високи нива на дълга и липсата на структурни реформи пречат на устойчивия икономически растеж и поради това повечето страни от Г-20 трябва да провеждат благоразумна консолидация на техните фискални позиции, тъй като силните финанси намаляват уязвимостта за нова криза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *