Шотландия обяви интернет независимост от Великобритания

Въпреки неуспешния референдум за обявяване на независимост на Шотландия от Великобритания, шотландското правителство реши да обяви символична такава в интернет. То смени домейните на интернет сайтовете си от.gov.ukна.gov.scot, съобщава онлайн изданието The Register.

Шотландската национална партия призовава за този ход от 2012 г. насам. Няколко месеца преди референдума тогавашният вицепремиер на шотландското правителство Никола Стърджиън обяви, че „Шотландия е в правото си да има собствен интернет домейн, който да е разпознаваем в международното пространство, за да помага за промотирането на шотландските компании и култура“.

Още тогава са започнали и процедурите по въвеждането на новия домейн. Прехвърлянето на сайтовете обаче е отнело два месеца повече от предвиденото. В официално обръщение Стърджиън, която сега е премиер на Шотландия, обявява, че домейнът.scotще е основен за сайтовете в желаещата независимост страна. Така, както e.bgза България например.

Новият домейн вече се използва от над 8500 компании и организации. Това го прави един от най-бързо развиващите се нови домейни. Все пак той остава доста назад спрямо.ukнапример, който има над 10

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *