Шофирането на къси светлини ще е задължително през цялата година

Текстът беше подкрепен от 80 народни представители, „против“ – 12, „въздържал се“ – 17.
Депутатите дискутираха дали по този начин ще се увеличи безопасността на пътя (какъвто е и един от мотивите на вносителите от ГЕРБ) или текстът ще доведе до увеличаване на разходите за гориво.
„Намираме се в Изтoчна Европа. В държави от Западна Европа, където има сумрак за около 3-4 часа е нормално да се изисква режим за късите светлини. При нас няма сумрак – едно изгарящо сахарско слънце. защо ви трябва повече слънца по магистралите“, попита от парламентарната трибуна независимият депутат Димитър Чукарски. Според него през месеците, в които ползването на къси светлини не е задължително „се вижда всичко“, а и с текста се дава повод на органите на МВР да санкционират допълнително гражданите.
Депутатът от ГЕРБ Веселин Давидов заяви, че в държави като Босна и Херцеговина, Португалия, Румъния подобно задължение и че няма значение от местоположението върху картата „и на север, и на юг се здрачава“.
„Около екватора сумракът е няколко минути. Колкото повече се отива към полюсите времето на здрачаване се увеличава“, репликира Чукарски. Заместник-председателят на парламента Анастас Анастасов заяви, че е шофирал в неделя „по подбалканската, 40 градуса, по-светлите коли не се виждаха“. „Когато не се стремим да пазим човешкия живот, всичко друго е излишно“, допълни още той.
Народният представител от ГЕРБ Теодора Георгиева каза от парламентарната трибуна, че подкрепя използването на светлини целогодишно, за да се повиши безопасността на пътя. Целогодишни светлини се използват в Швеция, Финландия, Норвегия, Дания и други. Има евродиректива, която задължава производителите на автомобилите да бъдат оборудвани с дневни светлини, каза тя.
Председателят на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения в парламента Иван Вълков каза, че трябва да се вземе решение за целесъобразност, да се реши дали ще повишим безопасността на движението или не. В часовете рано сутрин или в късната част на деня има много по-ниска видимост и тогава стават основна част от катастрофите и то най-тежките – с челен удар, с необратим край. Ние искаме да се учим от добрите практики на тези страни, каза Вълков. Според него в тази насока това решение би било правилно.
Депутатът от ДПС Ремзи Осман по принцип подкрепя идеята, но според него на този етап тя не е приложима. „Приемане нещо, което ням да се изпълнява. Има ли в Скандинавските държави голф първа серия или от опел астрата първа серия. Нашият автомобилен парк не е този, който е в Западна Европа“, заяви Осман.
Освен това депутатите приеха, че велосипедистите ще са задължени да ползват светлоотразителна жилетка, когато карат извън населените места, при намалена видимост и през тъмната част на денонощието. Те ще трябва да се движат възможно най-близо до дясната граница на платното за движение.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *