Шофьорите ще ходят на курсове как да пестят гориво.

Заради замърсяването на околната среда шофьорите ще посещават специални курсове, свързани с пестенето на гориво. Обучението за икономично шофиране е една от мерките, заложени в Националния план за действие по енергийна ефективност 2014-2020, публикуван преди дни за обществено обсъждане.

В документа не е уточнено дали на курс ще ходят само младите шофьори или всички. Наред с това се предвижда те да правят информиран избор за превозно средство, в случай че решат да си купят нов автомобил. За тези и останалите мерки липсва финансова обосновка, т.е. кой ще плати и точно колко пари ще бъдат нужни за изпълнението на всяка една от тях. Макар и твърде общи и неясни, самите мерки са важни, защото въвеждат редица европейски правила, препоръки и директиви.

Част от стратегическите мерки за подобряване на енергийната ефективност предвиждат и ремонт на пътищата с цел „оптимални скорости на движение при оптимален режим на работа на автомобилните двигатели“. Заложено е и въвеждане на интелигентни транспортни системи по пътната мрежа и в градската среда. Поставянето на „умни“ знаци също е част от нея – само преди дни от пътната агенция съобщиха, че в страната са монтирани 15 подобни знака. По подобие на таблата в редица европейски държави знаците ще „съобщават“ за катастрофи, ремонти и др.

В плана за енергийна ефективност е заложено и увеличаване на дела на биогоривата и покупката на „хибридни“ и електрически коли. Ще се насърчава и карането на колело, макар че в София има изградени само няколко велоалеи, част от които „свършват в нищото“. За да се пести енергия, до 2020 г. ще трябва да се намалят и товарите, които се превозват от автомобили на дълго разстояние, а като алтернатива е посочен жп транспортът. За да стане това обаче, летищата в София, Варна, Бургас, Пловдив и Горна Оряховица трябва да бъдат свързани с жп линии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *