„Шпигел“ отново прави микс от полуистини и лъжи без доказателства

„Похитители на лов за мениджъри“, така е озаглавена статия в онлайн-изданието на германския „Шпигел“ за бизнеса с отвличанията на бизнесмени в България. Новият премиер обаче вече обяви война на гангстерите, пише медията.
Статията започва с конкретен случай на отвличане посред бял ден в София. Нищо неподозиращи свидетели си мислят, че се снима филм. Само локвата истинска кръв след пежото на похитителите показва, че става дума за реално разиграла се драма. Става дума за случая с 64-годишния бизнесмен Вене Сотиров, чиято съдба и до днес не е известна. За разлика от повечето жертви, той така и не бе върнат след плащане на откуп.
Днес отвличанията са печаливш допълнителен бизнес на българския подземен свят. Рискът е минимален, а полицията не само няма интерес от залавянето на извършителите, но и в много случаи се подозира, че стои зад отвличанията заедно с бивши агенти на някогашните тайни служби, коментира „Шпигел“. Според авторката на публикацията Ренате Флотау страшното е в това, че около 80 на сто от случаите на отвличания не се обявяват пред полицията. Предполага се, че това засяга около 50 души. Много семейства не се обаждат в полицията, защото се страхуват, че така рискуват живота на отвлечения роднина. С това обаче те само поощряват дребните престъпници да продължат с бизнеса, в който само изглежда, че няма риск. Така един ден спиралата на насилието ще стане толкова некотролируема, както вече избуялата корупция в тази балканска държава, прогнозира журналистката.
Една значителна част от публикацията е посветена на бруталността, с която действат похитителите, когато не им бъде даден навреме искания откуп. Роднините получват отрязани уши или пръсти на отвлечения като предупреждение, научават читателите онлайн изданието. В статията са изброени множество случаи на похищения, включително и такива, за които се подозира, че са били инсценирани от самата жертва.
„И чуждестранни фирми попадат в полезрението на мафията и работещите с нея политици, както и служители на правосъдието и полицията, пише още Ренате Флотау и описва няколко фрапиращи случаи с чужденци, отказали да плащат рекет. Един от тях е разказан от Яне Янев.
Германска фирма в Петрич край гръцката граница отказала да плаща на митничарите задължителната вноска рекет. Затова на граничния пункт Калотина бил спрян ТИР на въпросната фирма с обяснението, че митническите му документи били нередовни. На шофьора, все пак, било позволено да се обади на една адвокатка, която съвсем случайно била жена на районен съдия в Петрич. Германската фирма платила рекета под формата на хонорара за адвокатката в размер на 50 хиляди евро и с това случаят приключил.
А по повод на предлаганата от българската компания „Лев инс“ съвместно с английската „Лойдс“ застрахователна полица срещу отвличане за откуп, изданието отбелязва: „Под въпрос е, дали това дава достатъчна защита срещу отвличания“. Според запознати зад този бизнес стоят бивши сътрудници на тайните служби.
Затова пък въпреки икономическата криза в страната има бум на друг бранш – обучението на бодигардове. Сега всички надежди са свързани с новия премиер Бойко Борисов, бивш бодигард и собственик на ферми за кучета-охранители. Той вече обяви, че ще има нов закон, който предвижда доживотна присъда за похитители. За тази цел обаче има една малка подробност – те най-напред трябва да бъдат заловени, отбелязва „Шпигел“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *