Шулц готов да смекчи бюджетните правила, Юнкер не допуска компромиси

Водещият кандидат на социалистите на европейските избори подкрепи предложения за смекчаване на правилата за бюджетна дисциплина на еврозоната.

В същото време консервативният му съперник отхвърли всякакви компромиси, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Германският социалдемократ Мартин Шулц и люксембургският християндемократ Жан-Клод Юнкер са водещите кандидати съответно на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и на Европейската народна партия (ЕНП) на изборите за Европейски парламент от 22 до 25 май.

В телевизионен диспут във Флоренция вчера Шулц заяви, че има смисъл в официалните разчети да не се вземат предвид парите, които правителствата харчат за продуктивни инвестиции, за да могат да останат в рамките на разрешения праг за бюджетен дефицит в еврозоната. Той същевременно отбеляза, че е против промяна на общото правило, което принуждава правителствата да ограничат бюджетния си дефицит до 3 процента от БВП.

Юнкер бе по-твърд:
„Няма да допусна повече гъвкавост. Страните трябва да спазват ангажиментите си. Не можем да харчим пари, които нямаме“.

Шулц и Юнкер са съперници за поста председател на Европейската комисия, който ще се избира от правителствата на ЕС, като този избор се потвърждава от Европейския парламент.

В диспута участваха и кандидати от по-малки партии – либералът Ги Верхофстат от Белгия и френският кандидат на Зелените Жозе Бове. Верхофстат заяви, че не трябва да се правят компромиси с бюджетната дисциплина на страните, докато Бове каза, че 3-процентният таван на дефицита е допустим само ако ЕС разполага с автономен бюджет, от който да се правят инвестиции от името на националните правителства.

Това ще са първите европейски избори след дълговата криза в еврозоната от 2011 г., която постави в опасност европейската единна валута. Те са белязани от възхода на популистки формации като италианското „Движение 5 звезди“, френският Национален фронт и британската партия ЮКИП (Партия за независимост на Обединеното кралство), както и от очакванията за ниска избирателна активност, отбелязва Ройтерс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *