Щатските индекси бележат повишение, спад при петрола

Щатските ценни книжа се търгуваха на положителна територия вчера, в резултат на добрите шестмесечни финансови резултати на някои от големите компании и понижението на петрола.

В началото на сесията индексите регистрираха известни загуби, породени от новината за залавянето на терористична група в Англия, планирала бомбен атентат в няколко самолета.

Петролът загуби близо 3% от стойността си, като за кратко фючърсите с доставка през септември се понижиха под 74 долара и затвориха на ниво от 74,02 долара за барел. Според анализатори една от основните причини за спада са притесненията за евентуално съкращение на поръчките от страна на големите авиокомпании, поради извънредните мерки за сигурност, ограничаващи въздушния трафик.

Индексът Dow Jones Industrial Average се повиши с 48,19 пункта, или 0,44 на сто, до ниво от 11 124,37 пункта, а широкият S&P 500 добави 5,86 пункта (0,46%) до 1 271,81 пункта. Технологичният индекс Nasdaq Composite регистрира повишение от 11,46 пункта (0,56%) до 2 071,74 пункта.

Акциите на най-голямата застрахователна компания в света American International Group поскъпнаха с 3,1% до 60,32 долара на фондовата борса в Ню Йорк след публикуваните ден по-рано резултати за първото шесмесечие. Печалбата на AIG за полугодието отбеляза спад от 29% до 3,19 млрд. долара, но въпреки това резултатите надхвърлиха очакванията на анализаторите.

Позитивно приключи търговията и за книжата на Wal-Mart и General Electric, които добавиха съответно 2,3% и 1,2% към стойността си до нива от 44,89 долара и 32,67 долара за брой.

Силните резултати на втората по-големина търговска верига в САЩ Target Corp увеличиха оптимизма на пазарните участници, че потребителското търсене не търпи негативи въпреки рекордните цени на бензина и останалите енергийни продукти.

Акциите на компанията се повишиха с 5,4 на сто до ниво от 47,72 долара, след като стана ясно че печалбата на компанията към края на месец юни е в размер на 70 цента на акция спрямо 61 цента за съответния период на миналата година.

Сред представителите на технологичния сектор силен ръст се наблюдаваше по позицията на Research in Motion Ltd., производител на безжичното e-mail устройство BlackBerry. Книжата на компанията добавиха 8,1% до 74,12 долара за брой.

Въпреки натиска върху акциите на авиокомпаниите, дяловете на компаниите от петролния сектор получиха подкрепа от спада на цените на петрола. FedEx Corp. повиши пазарната си капитализация с 1,9 на сто до ниво от 100,28 долара за акция.

Цената на златото отбеляза понижение от над 2% вчера, като достигна ниво от 635,40 долара за тройунция. Среброто също се търгуваше на отрицателна територия, понижавайки се с 46,5 цента до ниво от 12,11 долара за тройунция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *