Щатските индекси затвориха трета поредна седмица със спадове

Водещите индекси на щатските фондови борси приключиха сесията с намаление на стойността, като натиск върху търговията оказа високата стойност на щатската валута, евтиният петрол и макроикономическите данни, публикувани през деня. Dow Jones и S&P 500 затвориха трета поредна седмица с намаления.

Лекият суров петрол поевтиня с 4,7% днес и цената на американския сорт се установи на ниво от 44,84 долара за барел.

В резултат – Dow Jones загуби почти150 пункта от стойността си и достигна до 17 749,31 пункта. Това представлява понижение от 0,82 на сто за сесията, докато за седмицата намалението е от 0,6 на сто.

Натиск върху индекса оказа и търговията на IBM. Акциите на компанията поевтиняха с 2,3% до цена от 152,28 долара за брой. Microsoft и Verizon са единствените две компании в състава на Dow Jones, които приключиха сесията на зелена територия, отбелязва CNBC.

За S&P 500 понижението за сесията е от 0,61% до ниво от 2 053,4 пункта.За седмицата индексът изтри 0,9 на сто от стойността си.

На червено завърши и технологичният Nasdaq. Стойността на индекса достигна до ниво от 4 871,76 пункта в края на сесията, което представлява намаление в рамките на 0,44 на сто. Индексът загуби 1,1% от стойността си за петте работни дни през тази седмица.

За седмица цената на златото се понижи с 1% и търговията в края на сесията днес се извършваше около 1 152 долара за тройунция. Натиск върху търговията с ценния метал оказа скъпият щатски долар.

Данните за спад на индекса на цените на производител в САЩ също ограничиха ръста на цената на златото. Статистиката показа, че цените на производител намаляват с 0,5% през февруари, докато пазарните очаквания бяха за ръст от 0,4%, пише Market Watch.

От трудовото министерство в САЩ, което следи индекса на цените на производител, отчетоха, че природният газ е поскъпнал с 1,5% на едро през февруари, което е най-рязкото увеличение от юни 2014 година насам. В същото време цените на хранителните продукти на едро отстъпват с 1,6 на сто.

През февруари намалява и стойността на индекса на потребителското доверие в САЩ. През март тя достигна до 91,2 пункта, след 94,5 пункта през февруари. Според анализаторите, цитирани от CNBC обаче причината за тези спадове е лошото време през последните седмици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *