Щатските хеджфондове с отрицателна доходност през август

Щатските хеджфондове са регистрирали отрицателна доходност в размер на 1.3% през август, на фона на повишението на пазара през месеца, посочи изследване на изследователската компания „Hedge Fund Research Inc.“.

Това за пореден път доказва, че много често значителните такси и комисиони събирани от фондовете отличаващи се с по-голяма склонност към риска не се заслужени, според пазарни наблюдатели.

И макар загубите да не се значителни, те стават в месец на повишение на индексите, като широкия индекс Standard & Poor’s 500 се е повишил с 1.5%.

Средна загуба от 2.1% за август са отбелязали и фондовете на фондове, които инвестират активите си в акции от други фондове.

За първите осем месеца на годината хеджфондовете са реализирали средна доходност за акционерите си в размер на 6.2%, като са превишили доходността на пазара с около един процентен пункт, сочи още статистиката. Активите им са се повишили с около 17 млрд. долара през юли, с което общия им размер възлиза на 1.76 трлн. долара.

Някои специалисти определят лошото представяне на хеджфондовете с факта, че голяма част от тях купуват акции на едни и същи компании. По този начин в моменти, когато тръгват да продават и да си закриват позиции, те усилват низходящия натиск при цените на компаниите.

С най-голям процент в портфейлите на високорисковите фондове са компаниите от широкия индекс S&P 500. Така например 40% от капитала на „Sears Holdings“ се държат от подобни фондове.

Това до голяма степен е предопределило и понижението в цената на акциите на компанията от 16% от 30 юни до сега, на фона на спада на широкия индекс от едва 3% за сравнимия период.

Щатските хеджфондове възлизат на около 9 000, като сумарните им приходи възлизат на около 60 млрд. долара на година. Като тенденция през последните години се отличава факта, че големите хеджфондове се представят по-добре от малките такива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *