Щатският долар удари 15-годишно дъно спрямо йената

Доларът поскъпна в сряда и отбеляза най-добрия си ден от близо две години насам срещу кошницата от основни валути, след като мрачните прогнози на САЩ и слабите данни за китайската икономика засилиха притесненията на пазарните участници за забавяне на световната икономика повече от очакваното, насочвайки ги към сигурните долар и йена.
Единствено спрямо йената американската валута бе подложена на натиск, тъй като именно в тази валутна двойка е висока чувствителността към решенията на Федералния резерв. Така новините от вторник, че ФЕД понижава прогнозите си за икономическия ръст на страната и решението да се реинвестират притежаваните активи с изтичащ падеж, доведе до спад на зелените пари през вчерашния ден с 0.85%, удряйки 15-годишно дъно на ниво 84.71 йени.
Според редица икономисти решението на Федералния резерв да закупи повече съкровищни ценни книжа, използвайки за капитал ипотечните си активи, е нищо повече от козметична стъпка. Количеството е толкова малко, че едва ли ще има въздействие върху кредитните условия и оттам – и върху икономическото възстановяване като цяло, особено след като доходността на ценните книжа в момента е на най-ниски нива.
Търговският дефицит на САЩ отбеляза неочаквано покачване през юни до най-високото си ниво за последните 21 месеца, като причина за това е скокът във вноса от най-големите търговски партньори на страната. Така той се повиши с 19.0% до 49.895 млрд. долара. Стойността му за май бе 41.984 млрд. долара, като очакванията бяха за ръст на дефицита до 42.000 млрд. долара. Причина за по-слабите данни е ръстът в импорта от Китай, като така търговският дефицит със страната е скочил до 26.15 млрд. долара през юни, което е най-високо ниво от октомври 2008 година насам и е със 17% повече спрямо предходния месец.
По този начин вчерашните поредни разочароващи данни за щатската икономика, заедно с лошите макроикономически новини от Китай, отблъснаха инвеститорите от високодоходните валути за сметка на сигурните американски долар и японска йена. Китайската икономика продължи да забавя своя ход, след като през юли темпът на нарастване на индустриалното производство, инвестициите в недвижими имоти и продажбите на дребно, се забави. На ниво производство се наблюдава обратната тенденция, като производствената инфлация се сви до 4.8% през юли спрямо 6.4% през юни на годишна база. Индексът на индустриалното производство се увеличи с 13.4% на годишна база през юли, след като месец по-рано увеличението бе 13.7%. Инвестициите в недвижими имоти пък са забавили увеличението си от 25.5% на 24.9%.
Така данните засилиха опасенията на пазарните участници за забавяне на световната икономика, като в резултат инвеститорите се насочиха към закриване на дълги позиции в евро. Единната валута поевтиня през вчерашната си търговия с 2.37%, отбелязвайки най-ниското си ниво от края на юли и най-голямата си дневна печалба от януари насам, достигайки ниво 1.2861 долара. Спрямо японската валута еврото спадна с 2.6% до 109.63 йени
Доларовият индекс, който измерва относителната сила на щатската валута спрямо кошница от останалите шест основни валути, достигна най-високото си ниво за този месец, покачвайки се с 2.05% до 82.53 пункта.
Стерлингът спадна с 1.4%, достигайки ниво от 1.5627 долара, като причина за това е изнесеният тримесечен доклад за инфлацията на Английската централна банка. В своето изявление след изнесения доклад за инфлацията през последното тримесечие, управителят на банката Марвин Кинг заяви, че очаква икономическото възстановяване на страната да бъде неравномерно, като в същото време съществува голяма доза несигурност в прогнозите, които се правят за САЩ и еврозоната. Кинг подчерта, че Комитетът по монетарна политика не е смекчил прогнозата си за инфлацията и понижаване на очакванията за по-висока инфлация ще бъде свързано с по-високи разходи.
Според управителя по-високата инфлация отразява ценовия шок. От друга страна, според месечно проучване потребителите във Великобритания са станали по-песимистични относно състоянието на икономиката, пазара на труда и техните бъдещи приходи, в резултат на приетия през юни правителствен бюджет, който предполага значителни съкращения на разходите. Потребителското доверие през юли се понижили до 56 пункта от 63 пункта за юни, отбелязвайки трети пореден месец на спад. Спрямо йената паундът се понижи с 1.8% до 132.78 йени.
Вследствие от масовото избягване на рисковите валути високодоходните австралийски и новозеландски долар поевтиняха съответно с 1.8% и 1.3% до 0.8966 щатски долара и 0.7144 щатски долара.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *