Щатски бомбардировачи кацат в Сарафово

Американците могат да използват базите в България и в бивши съветски републики в Азия, за да изпращат „невидимите“ самолети или управляеми ракети срещу подозрителни мишени в Иран, за които имат данни от разузнаването и сателитни снимки, пояснява статията.

САЩ вече използват аеропорта в Сарафово за зареждане на летящи цистерни при бомбардировките срещу Ирак. Летището в Безмер е другата US база, която може да бъде използвана. Пистата й обаче е прекалено къса за „Стелт“, заявиха експерти.

„Според подписаното споразумение достъп до съвместните военни бази се дава след консултации между двете страни и при пълно зачитане на суверенитета и законите на България. Такива консултации не са провеждани“, заявиха пред „Стандарт“ от ведомството на министър Близнаков по повод публикациите в „Сънди хералд“.

В Персийския залив вече има една група американски самолетоносачи, втора начело със самолетоносача „Дуайт Айзенхауер“ пътува натам, а скоро се очаква да я последва и трета, допълва британското издание. Президентът Джордж Буш отрича, че САЩ се готвят да нападнат Иран. Вицепрезидентът Дик Чейни обаче заяви по време на посещението си в Австралия, че все още всички варианти са на масата.

Александра Златинова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *